Защо се нуждаем от кана за вода с филтър?

6337
Защо се нуждаем от кана за вода с филтър?
Снимка: iStock

Водата може да съдържа мръсотия, минерали, химикали и други примеси, които я карат да мирише и да има лош вкус. Някои от тези замърсители могат да застрашат здравето ви, особено когато включват микроскопични организми и бактерии, които могат да причинят сериозни заболявания. Филтрирането на водата може да помогне за пречистването ѝ, като отстрани тези примеси и я направи безопасна за пиене, като често подобрява вкуса ѝ.

Колко лошо е наистина да не почиствате каната за вода?

ПРЕМАХВА УТАЙКИ

Механичните филтри се използват за отстраняване на листа и други отпадъци от водата, както и на мръсотия, тиня и глинени частици във водата. Механичните филтри могат да бъдат изработени от метални сита, тъкани, керамика или хартия. Тези примеси, наречени утайки, могат да предизвикат неприятен вкус, но обикновено не представляват риск за здравето. Повечето домашни устройства за филтриране на вода използват сменяеми хартиени филтри, които отсяват фините утайки.

НАМАЛЯВАНЕ НА МИНЕРАЛИТЕ

Желязото и други минерали, като калций и манган, не са опасни за човешкото здраве, но могат да причинят метален или просто неприятен вкус на питейната вода. Желязото или манганът могат да причинят петна по дрехите, когато водата за пране съдържа тези елементи, и дори могат да обезцветят порцелана и други съдове, измити в богата на минерали вода. Тези минерали могат да се натрупат във водопроводните тръби, като постепенно ги запушват и намаляват налягането на водата, което може да доведе до проблеми с водопроводната система.

Как да почистите електрическата кана за вода

ПРЕМАХВАНЕ НА ПАТОГЕНИ

Филтрирането на водата е от съществено значение, за да не се допускат вредни бактерии и паразити в питейната вода. Джиардиазата е вид заболяване, което причинява диария и може да продължи до шест седмици. Микроскопичният паразит, който причинява заболяването, е Giardia intenstinalis - организъм, който може да оцелее в околната среда в продължение на много месеци.

Той може да бъде погълнат от вода, която е замърсена с животински или човешки изпражнения. Друг паразит, който може да предизвика подобни симптоми, е криптоспоридиум. Криптоспоридиумът е устойчив на хлор и трябва да се филтрира с механични филтри. Тези патогени се отстраняват ефективно чрез преминаване на водата през филтри, изброени като микро, ултра и нанофилтри.

НАМАЛЯВАНЕ НА ХЛОРА

Повечето общински водоснабдителни дружества използват хлор за обработка на питейната вода, тъй като той е евтин, лесен за употреба и високо ефективен при унищожаването на много от бактериите, които се намират във водата. Той може да елиминира и някои вируси. Въпреки че е добър дезинфектант, хлорът може да направи миризмата и вкуса на питейната вода неприятни, а също така може да реагира с някои метали и да образува опасни съединения. Филтърът с активен въглен премахва миризмата и вкуса на хлор от водата.

Как да премахнем варовика от електрическата кана

ПРЕМАХВАНЕ НА ОПАСНОТО ОЛОВО

Оловото е токсично при поглъщане и е важно да се отстрани от питейната вода. Оловото обикновено попада в питейната вода, когато се просмуква във водоснабдяването от стари водопроводни тръби или от спойката, използвана за свързването им. То може да бъде отстранено от водата чрез филтри за обратна осмоза, дестилация и въглеродни филтри, предназначени специално за отстраняване на метала. Ако разчитате на вода от кладенец, здравните служби препоръчват поне веднъж годишно да изследвате кладенеца си за наличие на олово и други замърсители.

ПРЕМАХВАНЕ НА ПЕСТИЦИДИ И ХИМИКАЛИ

Преди 40-те години на миналия век най-разпространените пестициди са съдържали тежки метали, които не са се разтваряли лесно във водата, но днес остатъците от пестициди в питейната вода може да се увеличават, тъй като съвременните органични пестициди се разтварят във водата и могат лесно да попаднат във водоснабдяването. Филтрите с активен въглен могат да отстранят пестицидите и летливите органични съединения от питейната вода. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Параноици: Зодиите, които винаги мислят, че партньорът им изневерява

Мразят самотата: Тези зодии винаги са във връзка

5 безполезни продукта, за които редовно харчим много пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com