Защо спортните напитки НЕ са толкова хидратиращи, колкото си мислите

591
Защо спортните напитки НЕ са толкова хидратиращи, колкото си мислите
Снимка: iStock

Спортните напитки отдавна се предлагат на пазара като основни спътници на физическата активност, обещавайки да подобрят постиженията и да подпомогнат хидратацията. Последните изследвания обаче показват, че възприеманите ползи от тези напитки може да не отговарят напълно на действителността. Въпреки че спортните напитки съдържат електролити и въглехидрати, които могат да бъдат полезни в определени ситуации, те може да не са толкова хидратиращи, колкото сме смятали.

Една от основните причини за това несъответствие е високото съдържание на захар, което често се среща в спортните напитки. Макар че тези захари могат да осигурят бърз източник на енергия, те също така могат да затруднят усвояването на течностите. Осмотичното налягане, създадено от концентрацията на захар в храносмилателната система, може действително да забави усвояването на водата, което потенциално може да доведе до забавена хидратация. Освен това прекомерният прием на захар може да доведе до стомашно-чревен дискомфорт, което допълнително да повлияе на способността на организма да усвоява ефективно течности.

5 напитки, които ви пречат да отслабнете бързо

Друга причина за безпокойство е съдържанието на електролити в спортните напитки. Макар да е вярно, че електролити като натрий и калий се губят чрез потта по време на интензивна физическа активност, нивата, които обикновено се съдържат в тези напитки, може да не са оптимално балансирани за рехидратация. Индивидуалните нужди от заместване на електролити могат да варират в широки граници в зависимост от фактори като скоростта на изпотяване и продължителността на физическото натоварване. Разчитането единствено на спортни напитки може да не осигури точния електролитен баланс, необходим за всеки човек.

Освен това в спортните напитки често липсва комплексът от хранителни вещества, които се съдържат в пълноценните храни. Естествените храни, като плодове и зеленчуци, съдържат не само вода, но и фибри, антиоксиданти и други полезни съединения, които допринасят за цялостната хидратация и благополучие. Ако разчитате единствено на спортни напитки, може да пропуснете тези важни хранителни вещества, които подпомагат функциите на организма и спомагат за възстановяването.

Експерти: Ето кои са най-добрите храни и напитки при дехидратация

Струва си да се отбележи, че за повечето хора, които се занимават с умерени физически упражнения, водата остава най-простият и ефективен избор за поддържане на хидратацията. Въпреки че спортните напитки могат да имат своето място в определени ситуации, като например високоинтензивни дейности за издръжливост или продължителни упражнения в екстремни условия, те може да не са необходими за средностатистическата тренировка.

Възприемането на спортните напитки като най-доброто решение за хидратация може да се наложи да бъде преразгледано. Въпреки че те предлагат някои предимства, като например попълване на електролитите и бърза енергия, съдържанието на захар и потенциалното нарушаване на усвояването на течностите може да ги направи по-малко хидратиращи, отколкото се смяташе първоначално. За много хора, особено за тези, които се занимават с умерени физически упражнения, водата, заедно с балансирана диета, все още може да бъде най-надеждният и ефективен начин за поддържане на хидратация и върхови постижения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Зодиите с най-добро чувство за хумор

Тайната на всички дълголетници: това нещо ще удължи живота ви с 5 години

Кои признаци подсказват, че той не ви харесва?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

5 характеристики на външния вид, които правят жената аристократка

6 неща, които носят само жените с високо самочувствие

Коя река е най-големият приток на Дунав?

Кои са най-добрите комплименти за мъж?

Какво се случва с тялото ни, когато прегърнем дърво?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com