Защо стоенето на едно място е много по-уморително от ходенето?

983
Защо стоенето на едно място е много по-уморително от ходенето?
Снимка: iStock/Guliver

Стоенето на едно място може да изглежда като сравнително лесна дейност, но парадоксално може да бъде по-уморително от ходенето. Това на пръв поглед нелогично явление може да се обясни с начина, по който са устроени телата ни и как реагират на продължителни периоди на статично положение.

Когато стоим неподвижно, мускулите ни се задействат, за да поддържат равновесие и стабилност. Нашите постурални мускули, които отговарят за поддържането ни в изправено положение, постоянно извършват микрорегулации, за да противодействат на ефекта на гравитацията, която ни дърпа надолу. Тази непрекъсната мускулна дейност може да не е толкова натоварваща физически, колкото ходенето, но с течение на времето може да доведе до мускулна умора и дискомфорт.

За разлика от това, когато ходим, мускулите ни са в състояние на динамично движение. Различните мускулни групи се активират ритмично, което позволява на някои мускули да се отпуснат, докато други се задействат. Тази редуваща се мускулна активност насърчава по-доброто кръвообращение, като помага за доставянето на кислород и хранителни вещества до работещите мускули и за отстраняването на отпадните продукти. Ходенето също така насърчава движението на ставите, което смазва ставите и предотвратява сковаността.

Дългото седене ни кара да остаряваме преждевременно

Друг фактор, допринасящ за умората от стоенето, е липсата на разнообразие в движенията. Когато ходим, естествено пренасяме тежестта си от единия на другия крак, а ръцете ни също се люлеят заедно с крачката. Тези фини движения разпределят натоварването между различни мускулни групи, като предотвратяват прекомерното натоварване на всяка отделна група мускули. Стоенето елиминира тези вариации и може да доведе до пренатоварване на определени мускули, което да причини дискомфорт и умора.

Освен това продължителното стоене може да повлияе негативно на кръвообращението. Без свиването на мускулите на краката, което се случва по време на ходене, кръвта може да се събере в долните крайници, което води до подуване и дискомфорт. Това може да допринесе за чувството на умора и тежест в краката.

Какво причиняваме на тялото си, когато седим по цял ден?

От психологическа гледна точка монотонността на стоенето също може да допринесе за усещането за повишена умора. Ходенето предлага смяна на обстановката и усещане за напредък, което може да помогне за отвличане на вниманието от физическите усилия. От друга страна, при стоенето липсват тези разсейващи фактори, поради което времето минава по-бавно, а усилията са по-изразени.

Въпреки че стоенето може да изглежда като по-спокойна алтернатива на ходенето, то всъщност може да бъде по-уморително поради непрекъснатото мускулно натоварване, необходимо за поддържане на равновесие, липсата на динамични движения, възможността за влошаване на кръвообращението и психологическите фактори. Ако сте изправени пред избора между продължително стоене на едно място и периодични разходки, второто може да се окаже по-енергичният и удобен вариант в дългосрочен план.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?
Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Толкова години боядисваме яйца за Великден, че сякаш е невъзможно да измислим нещо ново. Но винаги ще има нови или поне непроверени идеи. Оптималната...