Защо тийнейджърите се държат инфантилно?

9096
Защо тийнейджърите се държат инфантилно?
Снимка: iStock/Guliver

Съществува ли инфантилност у днешните младежи и ако да - как да общуваме с тях, за да избегнем драми?

Напоследък зачестяват случаите на жестоко поведение при деца на възраст 13-18 години. Психолозите вярват, че днешното поколение е инфантилно. Прекомерните родителски грижи до последния детайл, в комбинация със страховете за бъдещето водят до странни последици. Децата започват да възприемат информацията по различен начин. Те не могат да се концентрират върху едно нещо. Много често се разсейват и възприемат всеки отказ като лична трагедия.

Някои експерти смятат, че е възможно да предадат посланието си на такива тийнейджъри само под формата на игра, независимо че тези пораснали деца вече изглеждат по-зрели от родителите си. 

ГНЯВ, САМОТА И СКУКА ОПИСВАТ БЪЛГАРСКИТЕ ТИЙНЕЙДЖЪРИ

Откъде идва инфантилността?

Незрялото поведение у младото поколение се дължи на родителския подход. Това най-често се случва, когато децата нямат право да вземат независими решения. И колкото по-дълго се убеждават, че детето им все още е малко, толкова по-голям е рискът.

Това е вид наивност и незрялост в различни аспекти на психологически, емоционален и поведенчески фон. Всичко това е следствие от факта, че родителите се държат твърде защитнически към детето си. В резултат на подобно възпитание, не само юношите, но и възрастните могат да имат незрял подход към всеки.

Как да разпознаем инфантилност?

Най-абсурдните тинейджърски въпроси за секса от форумите

Подрастващите съвсем не са наясно с това какво се случва с тялото им, какво да очакват от секса и как да се справят с някои от първите ...

Първите „признаци“ на инфантилност е трудно да се идентифицират. Такова поведение невинаги има своите очевидни прояви. Външно това може да не е изразено по никакъв начин, но вътрешно може да има много силен протест от страна на самото дете и неговия вътрешен глас - Аз.

Такива моменти може да са дори, когато детето се притеснява да изрази мнение или се срамува от нещо. Това също е труден момент, но за психолога е много по-лесно да работи в подобна ситуация.

Ако емоционалният произход е затворен, най-вероятно това е инфантилност. И ако той е емоционално отворен, но логично не разсъждава добре, това е съвсем друга история.

Виновен ли е геймърският свят?

Компютърните игри могат да повлияят на развитието на инфантилността у подрастващите. Често за това са виновни самите родители. Много по-лесно е да седнат пред компютъра, да дадат приспособление или да включат игра, а детето стремглаво да се втурне във виртуалното пространство.

Потресаващи Facebook статуси на български момичета

Предлагаме ви някои напълно реални статуси на момичета, които смятат, че светът е в краката им, а правописът не съществува. Вижте тъжна...

Тук възниква рискът от загуба на връзка с тийнейджъра. Налице е абсолютно размиване на границата между реалния и виртуалния свят. За да предотвратите това, трябва да установите комуникация с всички сили - макар и по закачлив начин. Това могат да са различни методи, но комуникацията трябва да е основната линия.

Как да се справим с проблема?

Основното нещо е да не се губи време. Ако тийнейджърът крие в себе си вътрешен протест, тогава може да е късно да се реши проблемът. Родителите трябва да са изключително бдителни и внимателни към децата си.

Трябва да опознавате детето си всеки ден. Характерът и поведението у децата се формира чрез общество, приятели, семейство, всички, с които общува.

Ако детето често мълчи, не иска да обсъжда определени теми, избягва да отговаря на определени въпроси, крие нещо или вече проявява агресия, то всичко това сигнализира за проблем. Важно е родителите да изградят доби отношения на доверие с детето. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

7 забранени неща в гардероба, които ще ви натоварят с 50 кг повече

Изхвърлете тези 6 неща спешно, за да не донесат бедност и проблеми в живота

Жените от тези зодии са магнит за богати мъже

Кои билки помагат за ускоряване на метаболизма?

10 случая, когато е време да осъзнаете, че младостта си е тръгнала безвъзвратно

Как лесно да проверим дали парфюмът е оригинален?

Пречи ли бавния метаболизъм на отслабването или е просто мит?

Ако остане главата на кърлежа в кожата - какво да правим

Какви цветя е добре да отглеждаме у дома?

Кои симптоми говорят, че имаме бърз метаболизъм?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com