Защо усмивката е заразна?

5753
Защо усмивката е заразна?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Човек се "нагажда" към изражението на лицата инстинктивно, подражавайки на околните. Именно това ни позволява правилно да определяме емоционалното състояние на близките си и да проявяваме съчувствие. До този извод са стигнали учените от Уисконсинския университет (САЩ).

Както смятат социалните психолози Паула Нидентал и Адриен Ууд, в отговор на тъжния вид на някой от приятелите околните ще изобразят тъга на лицето си, за да разберат по-добре чувствата му. Това изражение на лицето възкресява в паметта на хората ситуации, когато те поради някаква причина са били тъжни. За да направи това, човек има нужда от по-малко от секунда.

Разпознаване на чуждите емоции снижава престъпните наклонности

Изглежда, повечето хора без усилия успяват да разпознават изражението на страх върху чуждото лице по разтварянето на очите и устата. Но...

Правилната работа на този механизъм е много важна, тъй като емоциите, изпитвани от околните, може да са заразни. Когато определя какво именно чувстват околните, човек бързо взема решение дали да общува с тях, или да избегне контакт.

"Вашата ответна реакция се отразява в мимиката, променя и вашето възприятие на лицето на другия човек, което дава възможност да получите повече информация за неговото състояние", добавят психолозите.

Учените възнамеряват да продължат изследванията, за да изяснят как мозъкът поддържа механизма на мимическа адаптация към изражението на лицето на околните.

Според психолозите това ще им позволи по-добре да разберат как се развиват нарушенията, провокиращи невъзможност да се разпознават емоциите на другите, и да помогнат на тези, които поради различни обстоятелства (например парализа на лицевите мускули) не са способни да реагират с мимика на състоянието на събеседника.

До 15 години компютрите ще изпитват човешки емоции

Флиртът и дори връзката с компютър може да е възможна след 15 години, смятат учени, представили идеите си за еволюцията на машините в...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com