Знаете ли, че допускате тези 5 сериозни грешки при оправянето на леглото?

3680
Знаете ли, че допускате тези 5 сериозни грешки при оправянето на леглото?
Снимка: iStock

1. Неправилно поставяне на чаршафите

Всички се мъчим през повечето време с чаршава с ластик, който все се връща от някой от четирите ъгъла на леглото. Особено нощно време е адски досадно да усетиш целия чаршаф намачкан на топка под гърба си. 

Защо се случва това? Слагаме грешно чаршафа. 

5 мързеливи, но ефективни упражнения, които може да правите дори в леглото

Първо го погледнете и вижте къде е етикета, зашит от вътрешната страна. За да не се хлъзга, той трябва да се намира в долния ляв ъгъл на леглото.

Също така може и дълбочината на джоба на чаршафа да е грешна. В наши дни матраците се предлагат в широк диапазон от дебелини и когато чаршафите нямат правилната дълбочина, ъглите ще се измъкват лесно или няма да държат чаршафа. Решението: Измерете леглото си за правилния размер на долния чаршаф и си купете подходящия.

2. Купувате нискокачествени чаршафи

В никакъв случай не съхранявайте ТЕЗИ неща под спалнята

Ако спалнята или леглото ви може да се вдига, вероятно има място за съхранение на багаж или други вещи. Може би се чудите какво да слож...

Най-важното е, че трябва чаршафите да са 100% памук. Те позволяват на кожата ви да диша, като също така така стават по-меки с времето. И разбира се, тези със сатенено покритие обикновено се усещат като най-нежни и най-меки.

Другото важно, независимо дали спите на дунапренен матрак, който задържа топлината, или имате проблем с нощните изпотявания, памучните чаршафи ще ви държат по-хладно, защото по естествен начин се справят с влагата. 

Също така, задължително сменяйте и перете чаршафите си всяка седмица.

3. Първата стъпка при оправяне на леглото

Винаги след като станете, оставяйте леглото си неоправено за известно време. Да, странен съвет, но истината е, че шансът да се въртите по цяла нощ е заради праховите акари. Те имат нужда от две неща, вашата кожа и влагата в леглото. Ако не го оправите веднага и го оставите на въздух (още по-добре, ако отворите прозореца сутрин веднага след ставане, за да освежи въздуха), то ще се изсуши от влагата и няма да им позволи да оцелеят.

4 изненадващи неща, с които можете да се заразите в собственото си легло

Милионите микроби и патогени на най-опасните болести, които живеят в спалното ви бельо. Опасни съседи Съгласете се, че няма нищо по-д...

Мързеливи, но ефективни упражнения, които може да правите дори в леглото

4. Спите само със завивка

Колко често ви се случва да се будите нощно време, защото ви е прекалено горещо или студено? Това лесно се забравя като проблем, ако използваме наслояване - плик с одеало в него или просто чаршаф, върху който има друго одеало. Не е нужно да се отвиваме напълно или да сме завити до носа и пак да треперим. Също винаги дръжте близо до себе си още някое по-леко одеало, ако пък ви става прекалено студено през нощта. 

5. Игнорирате на купчината възглавници

Всички обичаме да има много възглавници, които да са меки и удобни за гърба и уюта в леглото. Но това не е особено здравословно и натрупват куп бактерии, които улавят алергени и причиняват акне.

Поставяте чаршафите неправилно

Това е една от малките мистерии в живота: поставеният чаршаф  с ластик никога не остава на мястото си. По-лошото е, че нарушава съня ви всеки път, когато изскочи. Обикновено проблема се свежда до едно от двете неща:

Добави описание

Поставяте чаршафа погрешно: Погледнете обратната страна на чаршафа. Един от четирите ъглови джоба ще има етикет, зашит във вътрешната страна. За перфектното прилягане без хлъзгане, джобът с етикета трябва да е в долния ляв ъгъл на матрака. Лявата страна се определя от изгледа ви, когато лежите в леглото по гръб.

Дълбочината на джоба на чаршафа е грешна: В наши дни матраците се предлагат в широк диапазон от дебелини и дълбочините на джобовете на поставените чаршафи варират. Когато  чаршафите нямат правилната дълбочина, ъглите ще се изплъзнат лесно (защото джобовете са твърде плитки за вашия матрак) или няма да държат чаршафа опънат (защото са твърде дълбоки). Решението тук е да измерите леглото си за правилния размер на долния чаршаф и да се сдобиете с нов чаршаф с ластик, който действително пасва на матрака.

 

2. Купувате нискокачествени чаршафи

Чаршафите имат силата да подобрят или развалят качеството на съня ви. Ето какво трябва да знаете, за да имате спокоен сън:

  1. Правилото на памучните чаршафи: те трябва да са 100% памук. Памучните чаршафи позволяват на кожата ви да диша и е по-малко вероятно да се оцветят от синтетичните тъкани. Те също така стават по-меки с времето. Чаршафите със сатенено покритие обикновено се чувстват най-меки.
  2. По-важен е видът на нишките, а не броя им: Високият брой нишки не означава непременно, че използваният памук е с добро качество. Типът памук е по-добър показател. Най-добрите са пима (креолски), египетски и супима памук.
  3. Прегрял или потен? Независимо дали спите на дунапренен матрак, който задържа топлината, или сте склонни към нощни изпотявания, памучните чаршафи ще ви държат по-хладно, защото естествено отвеждат влагата. Въпреки това, ако вашите памучни чаршафи не ви осигуряват суха среда, опитайте чаршафи с памук, смесен с лиосел, екологично влакно, за което е известно, че абсорбира влагата.
  4. Сменяйте чаршафите си всяка седмица: Мръсните чаршафи се чувстват неприятни. Смяната им на всеки седем дни е задължителна за оптимален комфорт. Останалата част от спалното бельо трябва да се сменя на всеки 2 до 3 месеца.

 

 

3. Първата стъпка при оправяне на леглото

Добави описание

Ако редовно се въртите през нощта, то вероятно е предизвикано от алергична реакция към прахови акари. Ето защо най-доброто време за оправяне на леглото не е веднага след като се събудите. Праховите акари се нуждаят от две неща, за да оцелеят: кожата ви да се люспи, за да се хранят, и влажна атмосфера за хидратация. Оправянето на леглото непосредствено след като се събудите запечатва потта, която сте оставили върху спалното бельо. Като алтернатива, ако оставите леглото си неоправено за час-два, въздухът и светлината ще изсушат влагата, което няма да позволи на праховите акари да оцелеят.

 

4. Спите само със завивка

Две основополащи части, които съставят вашето легло са чаршафът и завивката. Проблемът е, че често се събуждате през нощта, защото ви е твърде горещо или студено. За да не се тревожите за това помислете за наслояване. Първо, добавете горен чаршаф, така че да е между вас и завивката. Освен това дръжте допълнително одеяло в края на леглото си, като го сгънете наполовина, за да е лесно да го разгъне, ако през нощта ви стане студено.

 

 

5. Игнорирате на купчината възглавници

Добави описание

Може да обичате купчините от възглавници на леглото си, но ако никога не ги почиствате, те могат да бъдат лоша новина за кожата и здравето ви. Те не само улавят мръсотия, масла и бактерии, които могат да причинят акне, но и улавят алергени, които предизвикват кихане, астма и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

От коя фолклорна област идва правото хоро?

Защо жените получават синини по краката без причина?

Опасни растения за котките, които се намират във всяка цветна леха

5 начина, по които социалните мрежи убиват любовния ви живот

Кои са късните пролетни цветя?

Зодии, които ще се издигнат като феникс от пепелта до 25 април

Искате промяна в живота си? 4 древни японки правила за щастие

7 забранени неща в гардероба, които ще ви натоварят с 50 кг повече

Изхвърлете тези 6 неща спешно, за да не донесат бедност и проблеми в живота

Жените от тези зодии са магнит за богати мъже

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com