Знаете ли, че може да отслабнете само чрез правилно дишане и без спорт?

4555
Знаете ли, че може да отслабнете само чрез правилно дишане и без спорт?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Човек може би не се замисля, че на ден прави поне около двайсет хиляди вдишвания. Правилният процес на дишане е много важен за добрия тонус и състояние на организма. За това е нужно да се диша с цялата диафрагма, като правилният начин на дишане активира бързия метаболизъм и помага дори за изгаряне на калориите. С течение на времето се получава забавяне и тялото ни използва по-малко енергиен запас за нуждите си. Нека видим как трябва да дишаме правилно, за да можем да живеем здравословно.

Ако тези дихателни умения ги съчетаем и с правилно хранене, тогава ще стопим и много килограми. При дишането с диафрагмата се свързва големият мускул, намиращ се под гръдния ни кош. Дейността му е свързана с консумирането на енергия, като доставеният кислород при дишане действа благоприятно на движението на кръвта, оптимизирайки функциите на вътрешните органи, и влияе положително и на самия метаболизъм. Дишането с диафрагма не изисква специални умения и може да се практикува докато стоим, седим или лежим.

Как дишането помага при стрес и безпокойство?

Действителният акт на дишане е предимно неосъзнат. През по-голямата част от живота ви тялото и мозъкът ви ще ви държат да дишате, без в...

Ако поставим своите длани на корема, можем да започнем да вдишваме чрез него осем пъти, като се опитаме да контролираме издуването на коремната ни област под тях. Вдишваме отново, като броим до осем, и после започваме да издишваме бавно от корема, отброявайки отново осем пъти. После броим до четири и повтаряме отново същото действие. След десетминутно упражнение по дишане с диафрагма на ден, може да повлияе добре на благосъстоянието на тялото ни и така да се чувстваме спокойни и с повишена енергия и сили. Ние сме свикнали да дишаме плитко и вертикално, а дълбокото дишане се осъществява обикновено по време на различни йога упражнения и дихателни практики.

По какво се различава правилното от неправилното дишане?

Ако наблюдаваме малките деца, те основно дишат през корема си, но с годините губим навика и започваме дишане през гърдите. Основния капацитет на белите дробове е от четири до шест литра въздух. Чрез дишанете през гърдите ние вдишваме само 400-500  мл., а сега с диафрагмално дишане - 2-3 литра. Дишането през гърдите няма как да насити белите дробове с достатъчно кислород и това може да доведе до отслабване на диафрагмените мускули.  

Ако корема ни участва в дихателния процес, нашия таз и ребра се стягат с времето. Дишането чез диафрагмата ще даде възможността за увеличаване на обема въздух, който приемаме и вдишваме, като така оптимизираме насищането на нашите клетки с достатъчно кислород. Това спомага нормализиране на кръвното, намалява стреса и безпокойството, действа благоприяно на сърдечните функции. Нужно е само да седнем или легнем в удобно положение и да поставим лявата длан върху гърдите, а дясната върху корема.

Как осъзнатото дишане повдига духа, тялото и сърцето?

Какво означава умишлено дишане и как влизат в действие дихателните упражнения? Умишлено дишане означава да поемете няколко дълбоки вди...

Трябва да усетим как самия корем се движи нагоре и долу и неподвижността на гърдите. Дишането ни трябва да бъде фокусирано върху нашето дишане няколко пъти дневно – сутрин преди да станем и вечер преди да легнем. Хоризонталния начин на дишане е полезно през деня, като трябва да паузираме по време на работа и да правим тези упражнения по дишане, като така ще нормализираме своя сън и ще подобрим здравословното си състояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com