Знаете ли до каква сума е поета гаранцията на влоговете в България?

8035
Знаете ли до каква сума е поета гаранцията на влоговете в България?
Снимка: iStock

Често се съмняваме за гаранцията на влоговете си. Имаме ли подобни основания и какво трябва да знаем, за да сме по-сигурни за нашите влогов?

Със Закона за гарантиране на влоговете в банките от 1998 г. се създава Фонд за гарантиране на влоговете в банките ФГВБ. Фондът защитава средствата на вложителите в банките в размер до 196 000 лв, както и интересите на кредиторите в производствата по банкова несъстоятелност.

Кои влогове са гарантирани?

Гарантирани са всички парични средства по банкова сметка от всякакъв вид, открита на името на едно или повече лице. Личният влог може да бъде срочен, безсрочен, спестовен, разплащателен и др. Гаранцията по влоговете се отнася също и за кредитните салда, които банката по закон или по договор е задължена да изплати на клиентите си. Гарантирани са също съвместните влогове, както и влоговете в полза на трето лице.

Коя е първата банка в България?

Какъв е размерът на гаранцията на ФГВБ?

ФГВБ гарантира пълното изплащане на паричните средства на вложителя във всяка една отделна банка, независимо от броя и размера им, до 196 000 лева. В тази сума се включват главницата и начислените лихви до датата на акта на БНБ за отнемане на лиценза на банка или обявяването на влоговете в нея за неналични или до датата на акта на съдебен орган, поради който вложителите нямат достъп до средствата си в банката.

Има ли влогове, непокрити от гаранцията?

Изключени по закон от гарантираното покритие са влоговете на банките и финансовите институции, застрахователите и презастрахователите, пенсионноосигурителните дружества и управляваните от тях фондове за допълнително пенсионно осигуряване и фондове за извършване на плащания, инвестиционните посредници и дружества, бюджетните организации и гаранционните фондове, включително ФГВБ. Влоговете, свързани с “изпиране на пари”, също са изключени от гаранцията, при влязла в сила присъда. Не се гарантират влогове, чиито титуляр не е бил идентифициран към датата на отнемането на лиценза на банка или обявяването на влоговете в нея за неналични. Не се изплащат влогове, сумите по които са под 20 лв и същевременно по тях не е имало разпоредителни действия в последните 24 месеца.

Гарантира ли ФГВБ влоговете във всички банки?

ФГБВ гарантира влоговете във всички банки, лицензирани от Българската народна банка, да приемат влогове, както и в клоновете на български банки в други държави членки на Европейския съюз.
Влоговете в клонове на чуждестранни банки от държави, които не са членки на ЕС, също се гарантират от ФГБВ, когато в съответната държава не се предоставя гарантиране на влоговете, не се гарантират влоговете в клона на банката в чужбина или се осигурява по-ниско покритие или обхват от това на ФГВБ.
Влоговете в клонове на чуждестранни банки от държави членки на ЕС са защитени от съответната система за гарантиране на влоговете в тези държави и не се гарантират от ФГВБ.

Как се гарантират влоговете на един вложител в една банка?

Всички влогове на един вложител в една банка се сумират и са гарантирани до размера на гаранцията, предоставяна от ФГВБ - 196 000 лв за тази банка.

Как се гарантират влоговете на един вложител в различни банки?

Влоговете на един вложител в няколко различни банки се гарантират поотделно, т.е. за всяка една банка до размера на гаранцията, предоставяна от ФГВБ, т.е. до 196 000 лв за всяка една от тези банки.

По какъв начин ФГВБ информира вложителите за изплащането на гарантираните влогове?

В срок не по-късно от 2 работни дни преди започване на изплащането ФГВБ публикува съобщение в най-малко два централни ежедневника и на уебсайта си, в което обявява датата, от която започва изплащането на гарантираните влогове на вложителите, и банката, определена от ФГВБ да извърши тези плащания.

Кога ще получа сумата на гаранцията по влоговете ми?

По закон ФГВБ започва изплащането нa агарантираните влогове на титулярите на сметки най-късно до 7 работни дни, след като БНБ отнеме лиценза на банката или обяви депозитите в нея за неналични. Съгласно Закона за задълженията и договорите давностният срок за компенсиране на гарантираните влогове е 5 години, считано от началната дата на изплащане.

Информацията е предоставена от сайта на ФГВБ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com