Знаете ли каква е числеността на Българската армия?

10359
Знаете ли каква е числеността на Българската армия?
Снимка: БГНЕС

Българска армия - началото

След Освобождението на България със заповед № 1 от 20 юли 1878 г. на руския императорски комисар в България княз Александър Дондуков-Корсаков се създава Българската земска войска. Нейното ядро е българското опълчение и се изгражда като постоянна армия с обща задължителна военна служба. Този принцип се заляга в Търновската конституция. В армията са сформирани 4 вида войски - пехота, артилерия, кавалерия и сапьори. През 1879 г. се поставят основите и на военния флот.

В края на 1878 г. Българската земска войска наброява 31 400 души, оборудвани с оръжие, материална част и боеприпаси от руската армия.
На 1 септември 1878 г. в Пловдив е създадено Софийското военно училище в България. Това поставя началото на българската военно-образователна система. След няколко месеца училището е преместено в София и се помещава в първия си район - бивша турска военна болница, която се е намирала на мястото на днешния Централен военен клуб.

Българската армия през годините

По време на Сръбско-българската война (1885 г.) числеността й наброява 86 00 души. Броят на доброволните дружини и отряди възлиза на 14 000 души. Недостатъчният брой офицери, боеприпаси и униформени не попречва на българите да спечелят войната.

В началото на 20-ти век Българската армия възлиза на 102 00 души. Броят й надвишава армията на САЩ. По време на Балканската война (1912-1913 г.) България мобилизира 600 000 души при население от 4,5 милиона.
По време на Първата световна война (1914-1918 г.) България мобилизира 800 000-на армия. България излиза като победена от тази война, но записва със златни букви една епична победа.

Знаете ли какво се случва с Балдуин след битката при Одрин?

Битката при Дойран

Една от най-великите победи в историята е при Дойран. Боевете край езерото продължават 3 години (1915-1918 г.) През септември 1918 г. в тридневни тежки отбранителни сражения 9-та Плевенска дивизия под командването на ген. Владимир Вазов разгромява елитните британски и гръцки части, които превъзхожда нашата армия цели 7 пъти. На 16 септември ген. Вазов лично обхожда позицията за последни наставления преди епичната битка. След ожесточени боеве противниците са отблъснати.

20 години по-късно ген. Вазов е поканен в Лондон от противниците си от Дойран в памет на годишнина от боевете. През 1936 г. на гара “Виктория” българският генерал е посрещнат от кмета на града и е настанен в замъка на лорд Харболи, където е отсядал Наполеон. Когато минава с влака, вижда построен почетен легион със знамена. Тогава генерал Хамилтън извиква “За почест, мирно!” На военния парад при появата на българската делегация фелдмаршал Милн се провиква “Свалете знамената! Минава генерал Вазов - победителят от Дойран”. Името на Владимир Вазов фигурира в Британската военна история, като един от малкото, успели да победят британски войски. 

Според Ньойския мирен договор българската армия не трябва да надвишава 33 000 души. Това е променено от военния министър ген. Луков през 1938 г. България успява да мобилизира 450 000 души, малко преди да влязат пряко във Втората световна война.

По време на т.нар. комунистически период армията варира между 150 00 - 200 00 души. От 1961 г. разполага с ракети, способни да носят ядрен заряд.

Кои са най-великите победи на българската армия от Второто българско царство?

Българската армия днес

Днес Българската армия включва трите вида въоръжени сили: сухопътни войски, военноморски сили, военновъздушни сили.
Главнокомандващ на Българската армия е Българският президент.

Към 2010 г. е била с численост 34 500 души. От тях военнослужещи на активна служба са 88%, а цивилните служители са 12%.
Днес точната бройка на армията е тайна, която не присъства в нито един официален публичен документ. Според различни източници е около 20 000 души.

Наборната военна служба в България, известна като казарма, съществува от 1881 до 1919 г. и от 1938 до 31 декември 2007 г. като военно задължение на всички мъже, граждани на България. Изпълняване е както във въоръжените сили на България и структурите на Министерството на отбраната, така и във въоръжени организации извън въоръжениет сили като войските на Министерството на вътрешните работи, войските на Министерството на транспорта и Строителните войски.

След приемането на България за член на НАТО наборната военна служба е премахната с решение на 40-то Народно събрание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо водата в аквариума става мътна?

Защо водата в аквариума става мътна?

Как се пише: обяснение или обеснение?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Ето какво да направите след развода с брачната си халка и годежния пръстен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Защо водата в аквариума става мътна?
Защо водата в аквариума става мътна?

Мътността на водата в аквариума - една от често срещаните неволи както на начинаещите, така и на опитните акваристи. Причините за този проблем...