Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли каква е разликата между свинско бонфиле и контрафиле

10 юли 2024, 13:49 часа

От край време българите готвят предимно със свинско месо. Може би се чудите защо и как така се е наложило това месо? Ако питате по-възрастните хора, мнозина ще ви кажат, че всичко идва от периода от османско владичество. Прасето е било единственото животно, върху което турските паши не са слагали данък. И точно така се е развило свинарството у нас.

Макар да е широко застъпено в българската кухня, много домакини не различават добре различните части на прасето, което съвсем логично предизвиква доста въпроси в месарницата. И така...

Още: Класическа рецепта за славянски гювеч със свинско месо

Каква е разликата между контрафиле и бонфиле?

 Контрафилето (още познато ни като каре и рибица) и свинското бонфиле не са взаимнозаменяеми и изглеждат доста различно.

Контрафилето се изрязва от гърба на животното. Може да се продава с кост или обезкостено. Разфасовките, които са с кост, но с отстранена задна кост и подрязани ребра, понякога се наричат свински ребра. Свинското филе е голямо парче месо, покрито е с дебел слой от мазнини и може да бъде нарязано на пържоли.

Свинскто бонфиле е мускул с месо, който се намира по продължение на ребрата и е част от контрафилето, но самостоятелно обособена на тънко руло. То е крехко въпреки мускулните жилки, в които е обвито. Мазнините са малко, затова при неправилно готвене рискувате ястието да стане сухо.

Още: По колко свинско месо може да се яде на седмица?

Сочно свинско бонфиле със заквасена сметана

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес