Знаете ли какво е старото име на Казанлък?

63397
Знаете ли какво е старото име на Казанлък?
Снимка: Dragomir Keranov / CC BY-SA 3.0

Казанлък – градът на розите, има стара история, която започва със създаването на първото селище, разположено на територията на днешния град през новокаменната епоха. Дългото съществуване на града в долината на розите предполага, че селището е носело през вековете различни имена, преди да бъде назовано Казанлък. Сегашното име градът носи от времето на османското му създаване.

Произходът на името Казанлък е именно от турски език – от турското Акче Къзанлар, означаващо „бели момичета“ и е свързано легенда, разказваща за девойки с бяла кожа, посрещнали султан Мурад в града. Други легенди и извори сочат корено различен произход на името и го свързват с „къзханлък" – място (хан), в което живеят жени (къз – мома) и деца (мъжете били масово избити в града и той бил населяван предимно от жени и деца).

Според трети източници "акча" означава „сладководен извор” и тази част от името е свързана с факта, че Казанлък е бил богат на вода. За точния произход на името се водят все още спорове между историци и изследователи и теориите са толкова много, че е трудно да бъдат описани и обяснени. Произходът и значението на османо-турското име не са установени и доказани със сигурност.

Известни са множество народни етимологии, но нито една от тях не е напълно доказана, за да бъде приета за истинна, и всички те се считат само за легенди, теории или мнения. По-интересен от произхода на името е въпросът как се е назовавал градът преди и кое е старото име на Казанлък.

Старото име на Казанлък и имената, които е носел града

Когато говорим за старото име на Казанлък, следва да имаме предвид, че то далеч не е едно. Градът е бил известен под множество имена през вековете. Старото име на Казанлък, с което го срещаме в исторически извор – документ от 1411–1412 г.е Акче Казанлък. Градът е бил населяван предимно от турци. Тук е отседнал Саръджа паша, известен турски военачалник и администратор, малко след завладяване на териториите от турската войска. Акча (Акджа) Къзанлък е старото име на Казанлък, с което го срещаме и в османските документи от началото на XV век, в края на XVI в. в тефтерите на дубровнишкия търговец Бенедето Рести.

По-рано и през различните времена градът се назовавал със следните имена: Акджа КЪЗНЛК (1430 г.), Казал – в географския атлас на Г. Меркатор от 1589 г., Казалново – в карта на В. Блац от 1634 г., Казалник – в руска карта от 1771 година, Казград – в карта на Никола Фишер от 1862 година. Както виждате старото име на Казанлък не е едно, макар някои да са по-познати от други и с тях да се е назовавал градът по-дълго. Съвременният вариант Казанлък се счита, че произлиза от надписите върху руските военни карти от XIX в., в които името на града е предадено имено като Казанлък.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com