Знаете ли какво е старото име на Свети Влас?

11355
Знаете ли какво е старото име на Свети Влас?
Снимка: Boby Dimitrov / CC BY-SA 2.0

Свети Влас е млад град, придобил статут на такъв през 2006 година с решение на правителството, но това съвсем не означава, че земите му са били ненаселени преди. Още по времето на траките тук е съществувало селище, което предполага дълга и богата история на Свети Влас. Името на това първо селище, тоест най-старото име на Свети Влас, е неизвестно. То е било заменено около II в. пр. Хр от селище, свързано със заселването на гръцки колонисти, което носело името Лариса. Можем да приемем Лариса за старото име на Свети Влас, което селището носи до  XIV век.

Имената на това населено място, които носело по време на турското робство, били свързани с манастирите. В писмени документи се среща като Манастир, откриваме и името Кючюк манастир. Манастир също е старото име на Свети Влас. Новото си официално наименование селището получава след Освобождението и от онзи момент до днес се нарича Свети Влас.

Откриха първия паметник на хан Тервел в България

Първият паметник на хан Тервел у нас бе открит днес в Свети Влас от заместник-министър председателя по обществен ред и сигурност и ми...

Произход на името на Свети Влас

Вероятно се вълнувате не само от старото име на Свети Влас и неговата история, но интерес за вас представлява и произходът на съвременното наименование на селището, обявено за град през 2006 година.

Повечето автори свързват произхода на името със светията Свети Влас, който бил лечител, търговец и животновъд. Просъществувалият до XVIII век тук, преди да бъде опожарен от пирати, манастир „Свети Власий“, носещ името на светеца, се счита за причина селището също да бъде кръстено така. За разлика от имената на много други български градове, за които има ожесточени спорове относно произхода им и защо са кръстени именно с тези имена, за Свети Влас сякаш е ясно от къде идва името на града и защо се казва точно така.

Произход на старото има на Свети Влас

Знаете ли коя е най-южната точка на България?

Южната граница на странатаНа юг България граничи с Турция и Гърция. Южната ни граница с Турция (259 км) започва от устието на река Резо...

Освен известният произход на съвременното име на града, ясно е и защо старото име на селището е било Лариса. Името селището носи по време на гръцката колонизация, а в превод от гръцки език лариса значи благоприятен и безгрижен. Явно наименованието описва селището и животът в него – то е благоприятно за живот, а хората живеят безгрижно.

Съвременна история

Днес Свети Влас е модерен град, който благодарение на инвестициите, изглежда съвременно, привлича богати туристи и е известен с яхтеното си пристанище. Свети Влас се счита за луксозен курорт на родното Черноморие, полегнал в подножието на Стара планина и къпан от водите на Черно море. Историята му на морски курорт започва през недалечната 1963 г. и заради изключителния си климат, дължащ се на боровите гори и морето, Свети Влас бързо се превръща в любимо място за отдих и лечение на жителите на тогавашния Съветски съюз. Свети Влас е изключително и доказано лечебно място за почивка за страдащите от астма или други белодробни заболявания. Очевидно старото име на Свети Влас е изключително подходящо – Лариса, градът, който е благоприятен за здравето на тялото и носи на душата безгрижие.

 

Знаете ли коя е най-северната точка на България?

Северната граница на страната Не север България граничи с Румъния. От устието на река Тимок до град Силистра (470 км) границата е водн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Могат ли бременните жени да отидат на гробища: какво казват магьосниците и свещениците?

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Сварете яйцата така, за да издържат по-дълго

11-годишно дете откри останки от древно същество по-голямо от син кит

Сложете този плод до козунака, за да остане мек и пухкав по-дълго

Люлякът ще издържи 2 пъти по-дълго във вазата, ако направите това

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com