Знаете ли какво е старото име на Тайланд?

30603
Знаете ли какво е старото име на Тайланд?
Снимка: iStock/Guliver

Кралство Тайланд се намира в Югоизточна Азия, граничи с Камбоджа и Лаос на изток, с тайлндския залив и Малайзия на юг и с Андаманско море и Мианмар на запад. На територията на страната има голям брой малки живописни острови и прекрасни плажове, които я превръщат в атрактивна туристическа дестинация.

Кратка история на Тайланд

Едно от големите доказателства за съществуването на древни хора по днешните тайландски земи е мъничкото село Бан Чайинг. Разкопките на това североизточно селце са направени преди около 25 години и разкриват изрисувани керамични предмети, бижута, сечива от бронз и желязо. Хората от този регион отглеждат ориз, опитомяват животни и са опитни грънчари. Много преди появата на скитащи хора по североизточните плата, тук е единственият дом на най-древният животински вид - динозавърът.

В продължение на векове Тайланд е под влиянието на различни култури, от индийците през III в., монголците между VI и XI в. до кхмерите, които изграждат приказния храм “Ангкор Ват”, както и многобройни каменни храмове из цялата страна.

Кое е старото име на Тайланд?

Сиам

Под името Сиам страната е известна на света до 1939 г., както и в периода 1945-1949 г. Оттук е произходът на сиамската котка. Първоначално броят на сиамските породи котки е бил над 23, днес са само 6. На 11 май 1949 г. страната официално се преиминува на Тайланд.

Тайланд предложи на туристите да прекарват карантината на яхти

Интересни факти за Тайланд

1. Тайланд е единствената страна в Югоизточна Азия, която никога не е била колонизирана от европейците. Именно затова на тайски език Тайланд означава “Земя на свободните”.

2. В Тайланд ще намерите най-малкото и най-голямото животно. Тайланд е родина на най-малкият бозайник в света -  прилепа “земна пчела” и на най-голямата риба - китовата акула.

3. Всички мъже е трябвало да бъдат будистки монаси.
В миналото всички млади мъже в Тайланд (включително членовете на кралското семейство) е трябвало да бъдат будистки монаси - дори за кратко време, преди да навършат 20 години. Днес това не се практикува.

4. Хората често се удивляват на горите и джунглите на Тайланд, но в миналото те са още по-просторни. Преди около 100 години, почти целият Северен Тайланд е покрит с гъсти гори. Днес са останали само около една четвърт от горите. Затова изсичането на дървета днес е забранено.

5. Една десета от цялото население на страната живее в Банкок, столицата и най-големият град в страната.

6. Тайландците обичат своя крал и показват изключителен респект към монархията. Прочутият холивудски филм “Кралят и аз” никога не е излъчван в Тайланд, защото се приема за обиден към Краля. Тайландците спазват т.нар. правило lese majeste, според което, ако демонстрирате обидно поведение към Краля, ще ви изпратят в затвора за предателство.

7. Тайланд е земя на храмовете. На територията на страната има около 35 000 храма. Когато ги посещавате, трябва да сте облечени прилично - без къси панталони и блузи без ръкав.

8. Тайланд е дом на много животни. Тук се срещат около една десета от всички животински видове и птици на планетата. Това означава, че тук има повече птици от Европа и Америка взети заедно.

Странна космата змия е открита в Тайланд (ВИДЕО)

9. Цветето на Тайланд е орхидеята. Ако обичате екзотични цветя, тук ще срещнете 1500 вида орхидеи. Затова страната е един от най-големите износители на орхидеи.

10. Неслучайно хората по света асоциират Тайланд със слона. Тук живеят над 5000 слона (над половината от тях са опитомени). Преди 100 години в страната е имало около 100 000 слона.

11. Банкок е най-горещият град в света. Средната годишна температура тук е 29 °C, с много висока влажност и средно 128 дъждовни дни през годината.

12. Земя на усмивките
С усмивка се стига далече, а в Тайланд ще срещнете повече усмихнати хора от където и да е другаде по света. Тайландците са позитивни и спокойни хора, които решават всеки проблем с усмивка, а не с конфликт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com