Знаете ли кое е най-скъпото училище в България?

45733
Знаете ли кое е най-скъпото училище в България?
Снимка: iStock

Определено в категорията „скъпи училища в България“ на челно място е т. нар. „англо-американско училище“ – най-високата такса, която се плаща там, е за учениците от 9 до 12 клас - по 21 909 евро на година, а ако се ползва двупосочен транспорт (от къщи до училището и обратно), биват прибавени още 1712 евро.

То се намира в столичния квартал Панчарево и освен, че е скъпо е и доста трудно за достъп. Причината е, че е към посолството на САЩ и затова охраната му е на изключително високо ниво. Наоколо постоянно обикалят полицейски патрулни коли. Пред входните врати има сериозна бариера, като наблюдението се извършва чрез множество видеокамери.

Разбира се, за подобни предпазни мерки има сериозни мотиви – в най-скъпото училище в България с предимство се ползват децата на служителите от американското и британското посолства, от различни други институции и организации на двете държави; следват ги деца на граждани на САЩ и Великобритания, които живеят в България. Също така се приемат и деца от други дипломатически мисии, на чужди бизнесмени и чужденци, работещи в български организации или фирми. При наличие на свободни места се приемат и български деца.

Кое е най-старото училище в България?

Броят на учениците в най-скъпото училище в България варира около 400 от общо 42 държави. Разбира се, българските деца, като се има предвид размерът на таксите, са предимно на богати хора от политическите, бизнес и шоу среди. Учебните сгради и прилежащите им територии се разполагат на 70 хил. кв. метра.

Основната сграда е съставена от 4 главни корпуса в лъчева композиция, като застроената площ е 9 200 кв. метра. Класните стаи са над 40. Естествено, най-скъпото училище в България разполага с редица допълнителни помещения и площи: игрища за футбол, волейбол и баскетбол, тенис кортове, физкултурна зала, детска площадка за най-малките, трапезария, зала за театрални представления, зала за музика и концерти, танцувална зала, различни лаборатории, компютърен салон, библиотека и т. н.

Най-скъпото училище в България се захранва с енергия от възобновяеми енергоизточници, притежава водопречистваща станция, през която водата минава на пълен цикъл – а за нейното отопление се използва енергията на слънцето.

Най-скъпото училище в България е акредитирано от съответните колежни организации в Британия и САЩ, също е член на организацията на европейските училища СЕЕЅА. Притежава и златен сертификат за екологично строителство от организацията UЅGВС.

9 полезни неща, които ни се иска да бяхме учили в училище

За разлика от обичайните български училища, където на възпитанието почти не се обръща внимание за сметка на обучението, в най-скъпото училище в България се набляга именно върху възпитанието. Учебният процес акцентира върху колективизъм, аналитичен и критичен начин на мислене, дисциплинираност. Специално внимание се обръща на изучаването на езици, на математиката и свързаните с нея науки.

Най-интересното е, че учебният процес не се концентрира единствено в затворените пространства на класните стаи. През лятото се задейства програма за едномесечно обучение по английски език, която може да бъде посещавана и от ученици от други, обикновени училища, а не само от най-скъпото училище в България.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com