Знаете ли кой е авторът и историята на Мечо Пух?

12538
Знаете ли кой е авторът и историята на Мечо Пух?
Снимка: изд. Сиела

Повече от 90 години от публикуването на първата книга за приключенията на едно плюшено мече на име Мечо Пух. Трудно е да се стигне до консенсус кога точно се е родило известното мече.

Какво е общото между измисления Мечо Пух и Мечо?

18 януари е рожденият ден на автора на книгите Алън Милн. Почитателите на прочутото мече смятат този ден за "Денят на Мечо Пух".

Зад всяка велика книга има легенда, в която има достатъчно разгърната истина, за да се повярва в легендата.

Рожденият ден на Алън Александър Милн се смята за Ден на Мечо Пух.

Истината е, че мечка на име Уини наистина е имало в лондонския зоопарк и тя е попаднала там, ставайки принудителен мигрант по време на Първата световна война.

Излиза първото издание на детската книга Мечо Пух

Историята на Мечо Пух

През август 1914 г. лейтенант Хари Колборн пътува с влак от родния си Уинипег до Квебек, където възнамерява да се присъедини към канадската армия като ветеринарен лекар с конен батальон.

Влакът спира на малка гара в Онтарио. Лейтенантът се надвесва през прозореца и вижда на пейката мъж с мече. След кратък разговор се оказа, че мъжът е ловец, застрелял е майката на мечето и не знае какво да прави с малкото. Хари, като всеки ветеринарен лекар, обича животните и купува младото животно за 20 канадски долара.

Лейтенантът води тромавия домашен любимец в Квебек, където той - или по-скоро тя - става талисман на Втора пехотна бригада, получавайки името Уини, на името на родното си място - езерото Уинипег.

През декември бригадата се готви да бъде прехвърлена във Франция. Те решават да не вземат Уини със себе си и временно го оставят в Лондонския зоопарк. След войната Колбърн посетил Уини, вижда, че тя се справя добре и я оставя там. Обожаван както от персонала, така и от посетителите, мечката е живяла дълъг и щастлив живот. Именно там я среща младият Кристофър Робин Милн, син на писателя Мечо Пух.

Подкаст за края на историята

Няма съмнение, че Кристофър Робин наистина е срещнал Уини. Има обаче две напълно противоположни версии как точно се е състояла историческата среща.

Любими цитати от "Мечо Пух"

Първа версия (по-скоро истината)

Сър Базил Бартлет, актьор и сценарист, който ръководи отдела за истории на BBC през 50-те години на миналия век, описва срещата между Кристофър Робин и Уини:

"По време на вечеря, на която присъстваха самият Бартлет, Алън Милн и внукът на легендарния британски актьор Хенри Ървинг, Лорънс Ървинг, последният спомена, че ще заведе децата си в зоопарка. Милн го моли да вземе Кристофър с него.

Всичко вървеше по най-красивия начин до момента, в който компанията се приближила до заграждението с бели мечки. Виждайки „голямото бяло чудовище“, Кристофър избухна в сълзи и иска да бъде отведен незабавно. Възрастните, придружени от три хлипащи деца, едното от които мечтаеше да напусне зоологическата градина възможно най-скоро, а другите две не искаха да си тръгват, се отправиха към изхода.

В по-късна версия на събитията Ървинг твърди, че момчето първоначално се страхувало от полярната мечка, но след това се влюбило в голямата и приятелска кафява мечка.

Втора версия (малко вероятно)

Английската детска писателка Инид Блайтън, автор на поредицата от книги, си спомня, че Алън Милн й е казал, че „мечето прегърна Кристофър Робин, след което те играха и се търкаляха“.

Трудно е да се повярва, че едно малко момче се е "забавлявало" с голяма и потенциално много опасна мечка, но по един или друг начин те наистина са се познавали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

5 предимства на това да си егоист, за които всеки удобно забравя

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Как най-лесно става почистването на агнешки чревца

Какво да правите, ако кожата на лицето е суха?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com