Знаете ли кой е най-високият водопад на Балканите – намира се в България?

31040
Знаете ли кой е най-високият водопад на Балканите – намира се в България?
Снимка: StockSnap / Pixabay

Най-високият водопад на Балканите е „Райското пръскало“ и е висок 124.5 м. Но и един друг водопад, отново в България, претендира за същата титла – това е водопадът „Скакля“ във Врачанския балкан, висок 145 м. Защо се получава такова разминаване и възниква този спор?

Причината е, както и в много други случаи, когато се касае за природни обекти, в различните критерии за измерване, които се използват. Наистина, „Скакля“ е най-високият водопад както в България, така и на Балканския полуостров – но той е непостоянен водопад; тоест, в отделни периоди, по време на летните жеги, пресъхва. А ако говорим за постоянния най-висок водопад на Балканите – такъв, който си тече през цялата година без спиране, това си остава „Райското пръскало“ или просто „Пръскалото“.

Топ 10 на водопадите в Стара планина

Той се намира в природния резерват „Джендема“ и пада от южните склонове на връх „Ботев“, най-високия в Стара планина. Формира го Пръскалската река, която идва от снеговете под върха - дори през лятото те не се стопяват. Нейните води стигат до отвесните Райски скали, скачат от тях, образувайки водопада, след което продължават надолу и се вливат в Бяла река. Понякога бъркат Райското пръскало с Калоферското пръскало, наричано още Големия джендемски водопад – но той е малко по-нисък (120 м) и се намира на Джендемската река; стигането до него е много трудно. Близо до най-високия водопад на Балканите се намира туристическата хижа „Рай“.

Отвесните скали тук са любимо място за почитателите на екстремалните усещания по време на скално катерене. Това е често посещаван туристически обект по причина на великолепната природа наоколо – а най-хубавото е, че въпреки сравнително оживеното от туристическа гледна точка място, цялата местност и водопадът запазват първозданния си чист вид.

Самият резерват „Джендема“ е най-големият в Централния Балкан, а в страната е втори по територия със своите 4220.2 хектара, като отстъпва само на Централния рилски резерват, който се разполага на 12393.7 хектара. „Джендем“ означава „ад“, „преизподня“ – това име районът е получил заради труднодостъпната планина тук, където склоновете са твърде стръмни, долините дълбоки и се срещат множество почти отвесни стени и скални зъбери.

Ниагарският водопад пак грейва в цветовете на българското знаме за 3 март

Безспорен господар на цялото това приказно природно царство е скалният орел, който често се рее над най-високия водопад на Балканите. Неговият роднина – царският орел, въпреки гордото си название, малко му отстъпва по размери. Владетели на горите пък са кафявата мечка и вълците, срещат се диви свине, благородни елени, диви котки. Затова се препоръчва туристите да се движат организирано на групи, най-добре под ръководството на професионални планински водачи. Най-подходящите сезони за посещения на водопада и въобще на резервата са късната пролет, лятото и началото на есента. Има също и любители на зимния туризъм, които посещават тези местности, но тогава е направо задължително придружаването им от планинските водачи – известни са злощастни случаи със самонадеяни туристи, които изпадат в опасни ситуации. Маршрутът, по който се отива до най-високия водопад на Балканите, е пеша до туристическата хижа „Рай“, като се тръгне от местността „Паниците“ - тя е на 6 километра от Калофер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com