Знаете ли кой е най-високият връх в Южна Америка?

9528
Знаете ли кой е най-високият връх в Южна Америка?
Снимка: iStock

Аконка̀гуа е най-високият връх в Южна Америка. Разположен е в планината Анди. Висок е 6962 m. Изграден е от андезит. Има 7 ледника, дълги до 6 km, площ – 76,6 km² Той се намира в аржентинската провинция Мендоса.

Произходът на името Аконкагуа не е точно известен. Възможен произход от Aconca Hue, означаваща „Идва от другата страна“ или „Каменен пазител“.

Аконкагуа се намира в провинциалния парк Аконкагуа в провинция Мендоса в Република Аржентина. Планината се намира изцяло в Аржентина и, за разлика от много други върхове на Андите, не се намира на международната граница с Чили.

Хималаите и Андите били причина за ледниковия период

Аконкагуа е най-високата точка в Андите, най-дългата планинска верига в света. Андите, започващи от северната част на Южна Америка и завършващи на върха на континента, се простират на повече от 7000 километра в тясна ивица по протежение на западния край на Южна Америка. Андите минават през седем държави - Колумбия, Венецуела, Еквадор, Перу, Боливия, Аржентина и Чили.

Аконкагуа не е вулкан. Планината се е образувала от сблъсъка на плочата Наска и южноамериканската плоча през сравнително скорошния период на орогенезата на Андите. Плочата Наска е западно продължение на океанската кора, която в момента се движи под Южноамериканската плоча, за да образува дългата верига на Андите.

В Андите е открит считаният дотогава само за легенда Мачу Пикчу

Първото известно изкачване на Аконкагуа е по време на експедиция, водена от Едуард Фиц Джералд през лятото на 1897 г. Швейцарският алпинист Матиас Зурбриген достига върха сам на 14 януари, използвайки обичайния за днес маршрут. Няколко дни по-късно Николас Ланти и Стюарт Винс направиха второто изкачване. Това са най-високите изкачвания в света по това време.

Първата жена, изкачила Южната стена, е Титюн Мюние с бившия си съпруг Джон Бушар по френския маршрут 1954/Меснер през 1984 г.

През март 2008 г. Франсоа Бон прави скоростно спускане от Аконкагуа надолу по южната стена от 9000 фута за 4 минути и 50 секунди. Въздушната скорост е смесица от свободно каране на ски и скоростно летене с парапланер. По-късно Бон каза: „Паднах от небето по стените“.

Повече от 135 алпинисти са загинали на Аконкагуа, повечето поради усложнения от височинна болест, но също и поради падания, инфаркти и хипотермия. Средно 3 алпинисти умират всяка година на Аконкагуа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com