Знаете ли кой емблематичен град е спасен от ято гъски?

10608
Знаете ли кой емблематичен град е спасен от ято гъски?
Снимка: iStock

Спасяването на този емблематичен град от ято гъски е легенда, която обаче се е вкоренила в историята му и е свързана с един от най-срамните моменти от далечното минало на древния град. Знаете ли кой град е спасен от ято гъски, или свързвате историите и преданията с гъски само с ромите, легендата за спасението на които също е свързана с кресливите птици? Преди да ви потопим в легендата за птиците-спасители, нека видим именно кой град е спасен от ято гъски.

Знаете ли кой е най-малкият град в света?

Кой град е спасен от ято гъски?

Древен Рим е градът, чиято история остава тясно свързана завинаги с птиците, спасили емблематичния град според известната легенда. Според историята Рим е бил на крачка от това да бъде заличен завинаги, а според преданието е спасен от сполетяването на тази трагична участ именно от ято гъски. Това се случва по време на битка – една от най-срамните битки в историята на древния град – между римляните, подценили своя противник – по-малобройното, но по-решително келтско племе сенони или както ги наричат римляните – гали – през IV век пр.н.е. Предисторията на битката е свързана с настъпване на сеноните в Галия с цел търсене на земя, достигането им до земите на етруския град Клузиум и търсенето на помощ от Рим от страна на уплашените от галите жителите на Клузиум. При срещата на римските пратеници с вожда на галите последният ги предизвикал с високомерното си отношение, което накарало пратениците да решат да окажат помощна Клузиум вместо да запазят неутралитет. Това предизвиква гнева на галите и те обявяват война на Рим.

Падението на Рим и опасността да бъде заличен из основи града вероятно се корени в неглижирането на ситуацията и крайното подценяване на галите от страна на римляните, което е било в такава степен, че дори градът не е защитен. Така се стига до една от най-трагичните дати в историята на Древен Рим – 18 юли 390 г. пр.н.е., когато римляните са разгромени, хукват да бягат, за да се спасят и дори забравят да затворят портите на и без това неукрепения си и незащитен град. И ако галите били атакували вътрешността на Рим, вместо да делели плячката, то Рим най-вероятно щеше да бъде изравнен със земята. Поражението (и без да се стига до това крайно събитие) е толкова жестоко, че векове след тази злощастна битка датата е почитана като тъжен празник, като ден, носещ нещастие, ден, в който римляните не работели и не правили нищо.

Кой град носи най-дългото име?

Връзка на гъските със спасението на Рим

Каква обаче е ролята на гъските в тези срамни за римляните битки? Опожаряването на сгради и щурмуването продължава, галите настъпват устремено, а оцелелите римляни се местят към Капитолийския хълм, за да се бранят, тъй като хълмът давал тази отлична възможност за спасение и обрана. Но момента, в който преуморените часови заспиват, галите тръгват да щурмуват хълма необезпокоявани до… появата на ято гъски. Тук в историята се преплитат историята, легендата, преданието, вярата, че птиците – ято гъски – със своите силни крясъци събудили заспалите римляни и те съумели да се предпазят от настъпващите към тях гали. Легендата разказва за свещените гъски, посветени на богинята Юнона, населяващи земите около храма на Юнона, усетили промъкващите се гали и с крясъците си събуждили заспалите римските воини, за да отблъснат врага.

След този ден римляните започнали да почита и прославят гъските, спасили ги от сигурна смърт и още по-тежко падение. Всяка година на този ден римляните биели с пръчки кучета, като символ на проспиването на нападението от страна на пазачите, и правили процесия с ято гъски, които хвалели и хранели като благодарност за спасението на града им и на живота им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com