Знаете ли кой континент се пресича от всички меридиани и в кой град е едновременно и зима, и лято?

89151
Знаете ли кой континент се пресича от всички меридиани и в кой град е едновременно и зима, и лято?
Снимка: Pixabay

Не обичате географията? Няма да ви занимаваме с нея. Меридианите в случая са само отправна точка за любопитни факти. Обичате географията? Вероятно обаче не знаете най-странните факти на земята като кой е градът, в който в едната половина е зима, а в другата е лято. Обзалагаме се. Събудихме любопитството ви и сега със сигурност ще изтърпите определението що е то меридиани, за да стигнем до любопитните факти.

Що е то меридиани?

Меридианът е мислена линия, разположена върху земната повърхност, от северния до южния полюс, съдържаща всички точки с една и съща географска дължина. Гринуичкият меридиан е приет за начален или още е наричан нулев. Меридианите заедно с паралелите са важни, тъй като ни позволяват да определим местоположение на всяка точка на земята въз основа на нейната географска ширина и дължина и да го посочим. Меридианите и паралелите са от ключово значение освен за глобалната координационна система за определяне на часовите зони и за климатичната система на земята.

Кой е най-големият континент? А най-малкият?

Що е паралели?

Най-любопитният в момента паралел за вас е Екваторът – паралелът на 0° географска ширина. Именно там се намира град, наречен Макапа, който е разделен от Екватора на 2 части, което ще рече, че в едните квартали е зима, а в другите – лято, че едните се намират в Северното полукълбо, а другите – в Южното полукълбо. Макапа е едновременно община и столица на щата Амапа в Бразилия. Странен град, нали?

Кой континент се пресича от всички меридиани?

И така – да стигнем и до другия любопитен факт. Кой континент се пресича от всички меридиани и има ли важно значение този факт?

Малко изучен, враждебен заради условията си, леден, предлагащ температури, достигащи до минус 90 градуса през зимата, покрит с вечни ледници, Антрактида е континентът, в който всички меридиани се сливат в една точка. Най-студеният, най-сухият, най-ветровитият и с най-високата средна надморска височина континент – Антактида – остава скрит до 1820 година, когато е видян от разстояние от руска експедиция, оглавявана от Фадей Белингсхаузен и Михаил Лазарев. Първото документирано акостиране на континента е от февруари 1821 година според повечето историци и е направено от американски моряк. И макар днес всяка година няколко хиляди учени да се отправят към Антрактида, за да трупат знания за удивителния континент, както и да живеят трайно в бази там, за да го изучават, той остава все така загадъчен и слабо опознат. Известно е обаче, че ако ледовете на Антрактида, които са с внушителната средна дебелина от около 2.5 км., се разтопят, световният океан ще повиши нивото си с 60 метра – пагубно и страшно. И въпреки километричните ледове, живот на Антрактида има – срещат се пингвини, сини китове, косатки, колосални калмари, перконоги, императорски пингвин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Изследователи: Използването на белина е свързано с по-голям риск от смъртоносно белодробно заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!
Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Православните вярващи ще празнуват Великден на 5 май. Един от основните символи на този важен християнски празник са шарените яйца. Обаче традиционните...