Знаете ли колко са на брой държавите на Балканския полуостров?

62784
Знаете ли колко са на брой държавите на Балканския полуостров?
Снимка: iStock

Балканският полуостров е разположен в южната част на Европа и представлява естествена връзка между Европа и Азия. При протоците Босфора и Дарданели се доближава до азиатския континент, а остров Крит е най-близо до Африка. Точно това стратегическо географско положение на полуострова е било причина за водене на много кръвопролитни войни. Балканският полуостров заема площ от 505 000 кв.км.

Знаете ли колко са държавите, разположение на Балканския полуостров?

12, от които 7 са изцяло на полуострова. 

Държави, разположени изцяло на Балканския полуостров

Албания

Страната заема площ от 28 748 кв.км и брегова линия от 316 км по Адриатическо и Йонийско море. Населението й е 2,8 милиона, основно албанци. 58% от населението са мюсюлмани, 10% католици, 7% православни и др. Албания е парламентарна република. Член е на НАТО и е със статут на кандидат за член на ЕС.

Босна и Херцеговина

Страната заема площ от 51 197 кв.км и има малък излаз само 20 км на Адриатическо море. Населението е 3,5 милиона, от които: бошняци 50%, сърби 31%, хървати 15%. 51% от населението са мюсюлмани, 31% са православни християни и 15% са католици. Босна и Херцеговина обявява независимост през 1992 г. Преди това е част от бивша Югославия. 

България

Най-дългата река на Балканския полуостров

Гърция

Гърция заема площ от 132 хил кв. км и е с население от 10 милиона, от които 94% се самоопределят като гърци. Близо 90% от населението са православни християна. Тя е една от държавите с най-дълга брегова ивица в света - 13 676 км. Островната й част се състои от около 2500 острова. Гърция е сред държавите основателки на ООН (1945 г) и член на ЕС от 1981 г.

Косово

Най-новата държава на Балканите заема площ от 11 хил. кв. км. Населението е 1,8 милиона души. Около 92% са етнически албанци, 4% етнически сърби, черногорци, турци, роми, хървати, горани. 90% от населението изповядват исляма. Столица на страната е Прищина.
Съгласно приетата през 2008 г. Конституция на Косово, държавата е парламентарна република. До 17 февруари 2008 г. Косово юридически е автономна област в състава на Република Сърбия, макар фактически не е под контрола на сръбското правителство от 1999 г. След Косовската война се управлява като протекторат на ООН. 

Северна Македония

Северна Македония заема площ от 25 173 кв.км и е с население от 2 милиона души. 64% от тях се определят като македонци, 25% като албанция, 3,9% като турци. 64,8% изповядват православно християнство, 33,3% са мюсюлмани. Столица на страната е Скопие.
Македония обявява своята независимост от Югославия през 1991 г. До 12 февруари 2019 г конституционното име на страната е Република Македония, но заради спор за името с Гърция в международните организации името се употребява като Бивша югославска република Македония. Северна Македония е член на Съвета на Европа и НАТО и кандидат за присъединяване към ЕС.

Черна гора

Планинската Черна гора е най-малката република на бивша Югославия. През 2006 г. в страната се провежда референдум, в който 55% от населението предпочита независимост. Това е първата държава в света, която по Конституция се определя като “екологично чиста”. Заема площ от 13,8 хил кв.км. Населението е 660 хиляди души, основно черногорци, които по език и религия са тясно свързани със сърбите. 43% се самоопределят като черногорци, 32% като сърби. Има също бошняци, албанци, хървати. Над 75% са православни християни.  Използват кирилица. Столица на държавата е Подгорица. 

Държави, които частично се намират на Балканския полуостров

Сърбия -73%
Хърватия -49%
Словения -27%
Румъния -  9%
Турция - 3%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com