Знаете ли колко слоя има кожата на човек?

1583
Знаете ли колко слоя има кожата на човек?
Снимка: iStock

Грижата за кожата, съхраняването на младостта ѝ и поддържането ѝ здрава, сияйна и красива, изисква познаването на различните типове кожа – мазна, суха, нормална и адекватен избор на продукти и грижа, съобразени с типа кожа. По-съвременните средства за грижа за кожата говорят за проникване на активните съставки в по-дълбоките слоеве на кожата или за излющване на повърхностния слой.

За да изберете своята съвременна грижа, важно е да знаете колко слоя има кожата и да не се подвеждате по реклами, обещаващи ви чудеса, които са невъзможни според научните данни. Колко слоя има кожата ни и какви функции изпълнява всеки от тях е въпрос, който рядко си задаваме, но който трябва да е първият на всеки, избрал да заложи на грижа за кожата си, подплатена с медицински факти и данни.

Колко слоя има кожата?

Като най-големият орган в човешкото тяло, който е бариера срещу вируси, бактерии, химикали, патогени, наранявания, УВ лъчи, човешката кожа изисква както познаване на структурата, анатомията и функциите ѝ, така и правилна грижа към нея. Учудващо е как повечето хора знаят основните функции на сърцето си например, неговото устройство и как да полагат адекватни грижи, за да го съхранят здраво, но допускат грешка, отговаряйки на въпроса колко слоя има кожата, посочвайки два такива – епидермис и дерма, пропускайки подкожието – хиподермата.

Три обаче също не е търсеният верен отговор, тъй като освен основните слоеве на кожата има и подслоеве, с които ще ви запознаем, тъй като предполагаме, че ви изненадахме с факта, че човешката кожа няма нито два, нито три слоя, а много повече. Ето как са подредени те:

1. Епидермис

Най-горният слой на кожата се нарича епидермис. Характеризира се с различна дебелина при различните хора, както и с различна дебелина в различните части на тялото на един и същ човек. Епидермисът има 5 подслоя, които от дермата към него са подредени така: -

  • базален,
  • шипчест,
  • зърнест,
  • рогов, който от своя страна също се състои от две отделни части и е изключително важен с ролята, която изпълнява – бариера пред вредните въздействия на заобикалящата среда като бактерии, химични елементи, микроорганизми, които могат да доведат до болести. Ролята на този слой е свързана и с предпазване на кожата от загуба на вода. ю

Как да разберете, че защитната бариера на кожата ви е нарушена и как да я поправите?

Именно на епидермиса,  в който се съдържат клетки, наречени меланоцити, дължим слънчевия си загар след плажа или морето през лятото. Епидермисът е отговорен не само за цвета на кожата, но и е бариера  срещу проникването на УВ лъчите под него и така предпазва клетките, разположени в по-дълбоките слоеве на кожата.

2. Дерма

Слоят под епидермиса се нарича дерма. Любопитен факт е, че 20% от масата на тялото се дължи именно на дермата. Съставена от съединителна тъкан, дермата определя здравината на кожата.Функциите на дермата се различават коренно от тези на епидермиса – играе ролята на кръвно депо, участва в терморегулацията на тялото и благодарение на нея имаме своите индивидуални пръстови отпечатъци. Потните и мастните клетки, както и придатъците на кожата са част от дермата, която също има своите подслоеве  папиларен и мрежест.

Докато епидермисът страда от акне и други повърхностни заболявания, то дермата е свързана с по-сериозни болести като склеродермия, генетични колагенови нарушения, слънчево увреждане и дори тумори.

Какво трябва да знаете за кожната бариера и как да я защитите?

3. Хиподерма

Хиподермата е най-долният слой, състоящ се от съединителна тъкан, по-големи кръвоносни съдове и нерви. Именно той съхранява подкожните мазнини, предпазва мускулите и вътрешните органи от механично увреждане при падане или удряне например. Този слой  произвежда хормон, наречен лептин, който помага за поддържане на метаболизма на тялото, както и служи за закрепване на кости, мускули и други органи към кожата.

Отговорът на въпроса колко слоя има кожата зависи от това дали броите само основните 3 слоя, или и подслоевете, с които общият брой достига 10 слоя на кожата. Подслоевете имат своята съществена роля, която е от ключово значение, така че е редно да бъдат броени. Сред тях има такива, благодарение на които кожата може да се разтяга, да бъде водоустойчива и да не позволи загуба на вода през кожата, придават цвета на кожата, позволяват ни да усетим допир, целувка и т.н.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите

Повишен риск от излагане на токсични метали може да предизвика пушенето на вейп, установява проучване

Колко е дълъг тунелът под Ламанша

5 правила за отслабване без излишен стрес

Как е истинското име на Джордж Оруел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как се пише: полилей или полюлей?
Как се пише: полилей или полюлей?

Думата се изписва правилно по следния начин - полилей, мн.ч. полилеи. Как се пише: посрещна или посрешна? Примери: Полилеят се люлееше...