Знаете ли коя е най-луксозната кола от СОЦ времето ?

4074
Знаете ли коя е най-луксозната кола от СОЦ времето ?

Запитва ли сте се някога коя е най-луксозната кола от СОЦ времето? Истината е ,че социалистически страни също можеха да изкарат по някой друг шедьовър на техниката и този автомобил определено е такъв. Става въпрос за Татра 613 Electronic, известен още като "кадилакът" на СОЦ блока. Това е един невероятно рядък и луксозен автомобил, като от него има едва 17 броя.

Определено може да се каже, че тази кола не е била достъпна за всеки, няма дори данни някой от големците на БКП в България да успял да се сдобие с този свръх луксозен автомобил, който се е произвеждал в Чехословакия. Определено колата по нищо не е отстъпвала на западните модели от 70-те години. Последният модел на марката, който се е произвеждал по времето на ЦССР, е странен стилистичен хибрид, с таван, който е по-висок от този на кралски Rolls-Royce, с дължина на луксозна американска лимузина и със излъчване на италиански концепт-кар.

Татра 613 е голям луксозен автомобил със задно задвижване и задно монтиран двигател с въздушно охлаждане, който е произведен чехословашкия производител Tatra от 1974 до 1996 година, като заместител на серията Tatra 603. Този автомобил е с изцяло нова каросерия, стилизирана от Vignale, Италия през 1968 г. и използва DOHC 3,5-литров V8 двигател с въздушно охлаждане, мощността ѝ е 168 конски сили. След това има и други инжекционни версии, които достигат до 200 конски сили и максимална скорост от 230 km/h. Дизайнът на автомобила е актуализиран още 5 пъти, докато не бъде заменен от Tatra 700. Той представлява поредна модернизация на оригиналния първообраз от 70-те, като има по-голям 4,3-литров вариант на V8 двигателя, което го прави по-мощен и с по-висока максимална скорост. От него се продадени 75 бройки, преди да се спре от производство през лятото на 1999 година. Tatra 700 беше един от последните оцелели серийни автомобили, които са с двигател с въздушно охлаждане.

Автомобилите Tatra 613 са били използвани основно от правителствени служители на комунистическата партия и висши ръководители.

В повечето държави извън Чехословакия дейността на компанията е известна основно с производство на камиони и други типове професионална техника, вкл. трамваи. Марката става известна като един от пионерите в разработването на аеродинамични автомобилни каросерии и определено има забележителни технически постижения.

В началото на септември на пазара за автомобили втора употреба се появи Tatra 613 Electronic, като автомобилът се намираше в Прага и бе с пробег от 213 000 километра. Цената, която искаше продавачът, бе малко над 102 000 евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака

Никой не може да им устои: Топ 4 на най-съблазнителните зодии

Топ 4 на зодиите които се влюбват най-бързо

5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си

Психолог: 4 сигурни знака, че един мъж е влюбен във вас дори да не ви го казва

Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка?

Това са растенията, които са защитници на личното щастие

В коя държава се намира най-големият зоопарк в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com