Знаете ли къде е гробът на хан Аспарух?

93111
Знаете ли къде е гробът на хан Аспарух?
Снимка: Peter80 / CC BY-SA 3.0

Хан Аспарух – синът на хан Кубрат, поема управлението след предателството на първородния син на Кубрат и съюза му с хазарите, които извършва, след като е загубил битка с тях и с цел да запази живота и властта си.

Историческите извори сочат, че Аспарух е княз от 668 година и в продължение на цели 27 години. Смъртта му се счита за причинена с коварство. А къде е гробът на хан Аспарух? В Запорожие ще ви посрещне паметната плоча с  лика на хан Аспарух и надпис „На основателя на държавата България (681), Аспарух – син на великия Кубрат“. Плочата първоначално е била положена на друго място, но през октомври 2010 година окончателно и тържествено е открита на площада на профсъюзите в Запорожие, където се намира и днес. Гробът на хан Аспарух, твърди се, също е именно в Украйна, в Запорожие.

Кои са най-великите победи на българската армия от Второто българско царство?

Защо считаме, че гробът на хан Аспарух е в Запорожие?

Археологически разкопки на брега на река Днепър, където се е намирало селото Вознесенка, извършени през миналия век, откриват 11 гроба и хиляди предмети, вероятно принадлежали на погребаните. Сред тях е и предмет, който навежда на мисълта, че сред 11-те гроба е и този на хан Аспарух.

Предметът е сребърен орел, стоял според повечето изследователи на върха на копието на хан Аспарух, след като пленил византийското знаме. Друг учен изказва хипотезата, че орелът е воински знак на самите българи. В подкрепа на тази своя теза той прилага откъс от хрониката на Кезаи, а именно: „гербът на крал Етел (кан Атила), който владетелят обикновено носел върху своя щит, наподобявал птица, която на маджарски се нарича Турул (орел), на главата си тя има корона”. Следователно Турул е родов тотем на рода Дуло, а хан Аспарух е именно от този род. Монограм с името на хана стоял на гърдите на орела. Всичко това било достатъчен артефакт повечето учени и археолози да приемат, че гробът на хан Аспарух е именно там – в Запорожие, макар да битували и различни мнения. Че в Запорожие се намира гробът на хан Аспарух твърди и Иван Петрович от дружеството за българска култура в град Запорожие, Украйна. Днес орелът може да бъде видян в местния музей, а откритите над 1500 предмета – истинско съкровище – са поделени между няколко музея.

Кои са десетте най-велики български владетели?

Кой пръв е открил гроба на хан Аспарух?

Археолог на име Владимир Гривинченко, участвал в разкопките през 30-те години на миналия век на брега на река Днепър, се счита за първия, открил гроба на хан Аспарух. Той подчертава, че е напълно убеден, че Вознесенския археологически комплекс и самото съкровище са от VII век, с което се противопоставя на изразени мнения от други учени, че това не е гробът на Аспарух, а на княз Светослав. Княз Светослав обаче е погребан през 10 век -  факт, който доказва, че не е възможно това да е неговия гроб и неговите съкровища. Редица учени също подкрепят тезата на Гривинченко и считат, че Вознесенското съкровище е българско, и че това е именно гробът на хан Аспарух, създателят на Дунавска България. Сред тях са известни имена като: проф. Станчо Ваклинов, проф. Георги Бакалов, проф. Петър Петров, проф. Светлана Плетньова, проф. Петер Юхас, акад. Омелян Прицак, проф. Димитър Овчаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com