Знаете ли къде е роден Наполеон Бонапарт

72267
Знаете ли къде е роден Наполеон Бонапарт
Снимка: Getty Images/Guliver

Наполеон Бонапарт е една от най-влиятелните и противоречиви личности в световната история. Прочут е като един от най-успешните военачалници в историята и първи френски император. Известен е със своите завоевания и упоритостта си да създаде европейска империя. Два пъти е бил император на Франция, сблъсквайки се с голям брой врагове и съперници, които накрая го побеждават и гонят. Умира в заточение на остров Света Елена през 1821 г. 

Къде е роден Наполеон?

Наполеон Бонапарт е роден на 15 август 1769 г. в град Аячо, остров Корсика, дълго време владение на Република Генуа. През 1755 г. корсиканците отхвърлят генуезкото господство и образуват самостоятелна република, под ръководството на местния земевладелец Паскуале Паоли, секретар на когото е бащата на Наполеон, адвокат Карло Буонапарте. През 1768 г. Генуезката република продава правата си върху Корсика на френския крал. През май 1769 г. в битката при Понте Нуово френските войски разгромяват корсиканците, а Паоли емигрира в Англия. Наполеон се ражда 3 месеца след тези събития, а Паоли остава негов кумир.

Още: Къде се намира остров Света Елена - мястото на смъртта на Наполеон

Град Аячо

Днес Аячо е столица и най-голям град и пристанище на остров Корсика, административна столица на департамент Южна Корсика, Франция. Градът е основан през 1492 г. Аячо е морски курорт и туристически център с население около 65 000 жители.
Корсика е живописен френски остров, разположен в Средиземно море, близо до Италия. Привлича с великолепната си природа и величествените планини, които заемат повече от половината територия на острова. Преди време Корсика е била част от Италия.

Интересни факти за Наполеон Бонапарт

Пише любовна новела

Още: Кой е Наполеон и защо е променил света четем в биографията от "Наполеон" от Александър Стоянов

Зад суровия и безмилостен вид, Наполеон крие нежна душа, доказателство за което са любовните писма, които пише и една наскоро открита романтична новела. Книгата е писана, когато Наполеон е на 26 години. Новелата е една 17 страници и много литературни критици смятат, че политическата му кариера погубва “един литературен гений”.

Съпругата му Жозефин Бонапарт избягва “на косъм” гилотината

Първата съпруга на Наполеон преди това е омъжена за Александър дьо Боарне, аристократ, гилотиниран по време на управлението на терора. Жозефин също е арестувана и е трябвало да бъде гилотинирана, но е освободена.

Обича да се маскира и да се разхожда по улиците

Още: Наполеон наистина ли е стрелял по пирамидите? Истината зад филма на Ридли Скот

През най-силния си период Наполеон обича да се облича като буржоа от по-нисша класа и да обикаля улиците на Париж. Разговаря с обикновените хора, иска да разбере какво мислят за него.

Страхува се от котки

Странно, но много велики мъже от историята (Александър Велики, Юлий Цезар, Чингис хан, Мусолини, Хитлер и Наполеон) са страдали от айлурофобия, страх от котки. Предполага се, че като бебе Наполеон е нападнат от дива котка, поради което развива този страх.

Открива Розетския камък

Още: Гледайте Хоакин Финикс като Наполеон във филма на Ридли Скот (ТРЕЙЛЪР)

Представлява гранитна плоча, издълбана на три шрифта: старогръцки, древноегипетски йероглифи и демотично писмо. Тази находка играе жизненоважна роля в дешифрирането на египетските йероглифи и се смята за изключително важен артефакт. Открита е през 1799 г., когато Наполеон изпраща войските си на поход към Египет, една от най-важните колонии на Великобритания по това време. Днес Розетският камък се съхранява в Британския музей в Лондон.

Носи отрова на врата си

Говори се, че Наполеон носи флакон с отрова, прикрепен към връв на врата с цел да я погълне, ако го заловят. Очевидно той поглъща тази отрова през 1814 г. след изгнанието си в Елба, но нейната сила вече е толкова намалена, че успява само да го разболее тежко.

Не е толкова нисък

Наполеон е причина за създаване на термина “наполеонов комплекс”, който се използва да характеризира изключително агресивни хора, които компенсират комплекса си от ниския ръст с мания за величие. Всъщност при погребението Наполеон е с височина 168 см, което е средна височина за мъж по негово време.

Причината за смъртта му остава мистерия

Наполеон умира на 51 години на остров Света Елена след дълго боледуване. Причината за болестта му така и не е установена, а смъртта му остава обект на конспиративни теории и спекулации. Официалната причина за смъртта му е “рак на стомаха”, но съществуват и твърдения за заговор. Говори се, че е отровен, защото анализ на проби от косата му показва концентрация на арсен, много по-висока от нормалната. Твърди се, дори, че имало арсен и в тапетите на спалнята му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com