Знаете ли от какво се правят гримовете?

7334
Знаете ли от какво се правят гримовете?
Снимка: iStock/Guliver

Сигурни сме, че шкафът ви прелива от козметични продукти, но зачитали ли сте някога в етикетите им? Вероятно бегло сте поглеждали съдържанието и тъй като 90% от съставките, буквите и цифрите, които виждате там, не ви говорят нищо, сте се отказали да мислите над въпроса възможно ли е някоя от тези съставки да е опасна за здравето ви или за кожата. Знаете ли от какво се правят гримовете всъщност и има ли съставки, които се съдържат във всички тях?

Силата на грима - преди и след

Знаете ли от какво се правят гримовете, които са се използвали в древността?

Гримът не е от днес или от вчера. Още в древността не само дамите, но и господата украсявали и рисували лицата си с грим. Естествено гримът в миналото се е различавал съществено от този, които използваме днес. Различни били и съставките. Нашите прадеди са използвали вместо грим сок от плодове, сажди, вазелин, пчелен восък, олово. Древните жители на Египет, които първи правели и употребявали грим, използвали много растения и минерали, за да оцветят лицата си, които вероятно са били безвредни за здравето. В Китай и Япония са използвали оризова пудра като грим, а в много страни – къна, подхранваща косата, вместо боята с амоняк, позната днес. В Гърция рисували веждите, добавяйки към тях косми от животно, най-често от вол. Дали всички гримовете, правени в онези години са били от естествени съставки и безвредни, е неясно, но днес следва да имаме този отговор по отношение на съвременната козметика и да сме сигурни, че знаем от какво се правят гримовете и безвредни ли са съставките им.

Какви са ползите за лицето, когато не използваме грим?

Знаете ли от какво се правят гримовете, които използваме сега?

Днес козметичните продукти съдържат между 5 и 50 съставки, като всички те трябва да са разрешени за употреба, проверени и безопасни за здравето. Ако използвате утвърдени брандове, които подлежат на контрол, да, гримовете ви следва да са безопасни. Има ли съставки, които са общи за всички гримове? Оказва се, че гримовете, независимо от техния вид, бранд и предназначение, съдържат 3 основни съставки – вода, масло и восък, като във водата се разтварят всички останали съставки и без нея производството е невъзможно.

Консервантите са друга съставка, която не може да отсъства от съвременните гримове, тъй като позволяват да се удължи трайността им и да не се развалят, преди да стигнат от производителя до дома ви. Има и брандове, предлагащи естествени, натурални продукти, в които няма нито непознати думи в съдържанието им, нито консерванти, но цените им са високи и не са достъпни за всички дами.

Оцветителите са друга съставка, която следва да присъства, нали все пак оцветявате устните си, това няма как да се случи без оцветителите. Не считайте обаче, че консервантите, емулгаторите и другите подобни съставки са опасни. Ако пазарувате от утвърдени магазини и избирате марки, които подлежат на контрол, не следва да имате големи опасения. Не изключваме възможността за алергични реакции, но такива са възможни не само от грима. Направете тест за поносимост на нов грим, преди да го нанесете на кожата си за първи път.

Не пропускайте и да премахнете грима си преди сън. Дори да е безвреден, кожата ви има нужда да диша през нощта и да се възстановява. Позволете ѝ го, измивайки щателно грима преди лягане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com