Знаете ли с какво се храни делфинът?

33370
Знаете ли с какво се храни делфинът?
Снимка: Gettyimages

Делфините принадлежат към разреда на зъбните китове. Те, като техните роднини китовете, са морски бозайници. Въпреки че за разлика от китовете, делфините се срещат в пресни речни води.

Понеже всички китови делфини дишат с бели дробове, то следователно са принудени да се издигат на повърхността на океана или морето от време на време, за да дишат.

Делфините живеят в топли и умерени зони на всички океани. Освен в океаните, те се срещат и в моретата, Черното и Средиземно море.

Какво ядат делфините в моретата и океаните?

Делфините се хранят в океаните и моретата предимно с риба: сафрид, скумрия, херинга, сайра, мерлуза, аншоа, кефал, кефал, писия, пикша, паламуд, аншоа, морски рупари. Освен риба, те обичат да ядат и калмари, ракообразни, мекотели.

Делфините се викат един друг по име

Делфините ловуват риба на глутници

След като намери ято риби, ятото от делфини го заобикаля, вкарва рибата в капан, след което всеки делфин от малките-обучаващи се, се редува да лови риба. По време на лова делфините действат координирано, като си подават звукови сигнали, с помощта, на които стадото определя в коя посока да подкара рибата. Най-често делфините ловуват през деня и само понякога, ако няма достатъчно риба, отиват на лов през нощта, гмуркайки се до дъното в търсене на октоподи и нощни риби. Не всички делфини от стадото участват в такъв риболов, а само малка част от него.

Когато ловуват, делфините използват и своя специален орган - сонара. С помощта на този свръхчувствителен орган делфините намират риба, дори на разстояние от 60 метра. Рибата не може да се скрие от този морски бозайник, дори в пясъка на морското дъно.

Рекорд: Кит преплува половината свят

През деня възрастен делфин изяжда около 10-20 кг риба или друг морски живот. Дневната норма зависи от съдържанието на мазнини в храната, консумирана от делфина. Такъв голям дневен обем риба и други морски обитатели помага на делфина не само да оцелее, но и да поддържа телесната си температура в студена вода.

Делфините хранят малките си от първите дни на живота си с мляко и едва след 4-6 месец малките започват да ядат същата храна като възрастните си родители делфини.

Как пият вода делфините (и китовете)?

Те получават цялата вода, от която се нуждаят, директно от храната, която ядат. Основната им плячка (риба и калмари) съдържа големи количества вода. Делфините не губят вода чрез изпотяване, както ние, и затова се нуждаят от по-малко вода по време на храненето си от нас хората.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com