Знаете ли уникалната легенда за нос Калиакра?

16449
Знаете ли уникалната легенда за нос Калиакра?
Снимка: Българско дружество за защита на птиците

В най-югоизточната част на Добруджанското плато ще откриете нос Калиакра, известен с магическата си красота. Безкрайно синьо море, сливащо се с причудливите скали, надвиснали над него, във форма, непозната другаде, умело съчетани със свежа зеленина. Гледка, сякаш нарисувана от ръката на художник-вълшебник, която ви оставя завинаги влюбени в това кътче от страната ни. Нос Калиакра безспорно е сред най-красивите места по Черноморието ни, което, заедно с факта, че е включен в 100-те национални туристически обекта на България, го прави предпочитано за посещение от туристите място. Любителите на птици могат да се насладят на видове, които не се срещат другаде, а жадните за природа – на недокосната от човешката ръка красота, тъй като нос Калиакра е обявен за природен резерват от 1966 г. заради своята уникална степна растителност. Бурната история на нос Калиакра, от която са останали множество антични сгради и руини, късчета история и храмове, достъпни за посещение, навярно ви е известна. Вероятно сте се докосвали и до красотата на това докоснато от Бога място, но знаете ли уникалната легенда за нос Калиакра? Всъщност легендите са няколко и всяка от тях разказва различна история – от това защо е червен цветът на скалите до това какъв е произходът на името на нос Калиакра.

Кои са най-интересните легенди за някои места в България?

Легенди за нос Калиакра

Уникална легенда за нос Калиакра разказва за произхода на червения цвят на скалистия бряг, като свързва този причудлив нюанс с кръвта на загиналите в битки на това място. В началото на VI в. крепостта Акра била зеселена от хуни и българи, които водели битки за земята и свободата си с Византийската империя. Толкова силна била волята им за победа, че те успели да разгромят великата армия на Византия пред стените на Акра и кръвта на загиналите оцветила скалите завинаги.

Друга уникална легенда за това място е свързана с параклис „Свети Никола“. Светецът, чието име носи параклисът, получил помощ от Бог, докато бягал от турците, който удължил земята под краката му навътре в морето на това място. Тази легенда разказва как се е формирал нос Калиакра, а параклисът, кръстен на светеца, хвърлил се в морето, е построен в негова чест.

Знаете ли неповторимата легенда за Дяволското гърло?

Мястото е свързано и с друга уникална легенда за нос Калиакра, която разказва за произхода на името му. Посещавайки го ще попаднете не само на параклис „Свети Никола“, но и на „Портата на четиридесетте девойки“. Историята прилича на сполетялото светеца –  40 девойки се хвърлили в морето, за да се спасят от турците, завързвайки се една за друга с косите си. Най-чудната и хубава сред тях носела красивото име Калиакра. Тази легенда разкрива произхода на името на това място – нос Калиакра. Легендата разказва и за случващо се чудо – девойките се връщали след смъртта си, за да отмъщават на турците, а на българите рибари и моряци посочвали пътя през бурите и помагали в открито море, бдейки над тях като светици и мъченици на Христовата вяра. Паметникът, символ на саможертвата и вярата на тези девойки, и до днес посреща туристи на нос Калиакра, за да им разкаже уникалната легенда за това място и да изпълни гърдите им с гордост и българщина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Ползите и вредите от газираната вода - можете ли да я пиете всеки ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com