Знаете ли неповторимата легенда за Дяволското гърло?

15220
Знаете ли неповторимата легенда за Дяволското гърло?
Снимка: БГНЕС

В сърцето на величествените и мистични Родопи, близо до Девин и Триград, ще откриете един от най-причудливите феномени на Триградското ждрело – пещерата Дяволското гърло, която е забележителност, привличаща вниманието на многобройни туристи през всеки сезон. Откривателят на пещерата не е известен, но се знаят имената на първите, проникнали в нея – алпинистите Николай Корчев и Елена Подарева през 1961 година.

Пещерата впечатлява с размерите на голямата си зала, в която спокойно може да се побере катедралата „Александър Невски“, с най-високия на Балканския полуостров водопад под земята, чието бучене оглушава  залата, със своите над 300 стъпала, очакващи желаещите да посетят пещерата да ги преодолеят. Най-впечатляващи са обаче фактът, че предмети, пуснати във водите на подземната река, не излизат от другата страна, както не са открити и не са излезнали и двамата водолази, гмурнали се през 1970 година, за да изследват сифона на пещерата, и легенда за Дяволското гърло. И ако за мистичното изчезване на предмети и хора, дръзнали да навлязат във водите на пещерата, не можем да ви кажем много, тъй като все още има много неразгадани тайни и загадки за причините това да се случва, то известната легенда за Дяволското гърло ще ви разкажем с удоволствие.

Коя е най-страшната пещера в България?

Легенда за Дяволското гърло

Пещерата е наречена така не само заради изхода ѝ, наподобяващ именно гърло на дявол, но и заради многото легенди, предавани от уста на уста. Една от тях разказва, че древните хора считали тази пещера за вход към отвъдното, към света на безсмъртието. Те принасяли жертва на боговете, като хвърляли моми в подземните води на пещерата. Нищо, което попаднело във водните лабиринти, не излизало от другия край, което будело още повече въпроси и подклаждало вярата и митовете, че пещерата е дяволска и вход към друг свят, от който връщане няма. В съвременни дни става ясно, че все пак водата излиза, след като са направени опити с оцветители, но оцветената вода се появява след много дълго време, което красноречиво доказва колко сложни, дълги, опасни и трудни за проучване са подземните лабиринти от води в пещерата. 

Друга известна легенда за Дяволското гърло разказва за митичния тракийски певец Орфей и любимата му, която той се опитал да върне от мъртвите, като слезнал в подземното царство – в пещерата „Дяволското гърло“, за да моли бога на смъртта да не му я отнема. Хадес се съгласил да върне към живота Евредика и да я пусне да си отиде на горната земя, ако обаче по пътя към нея Орфей не се обръща, каквото и да се случва. Легендата разказва, че Орфей не устоял, обърнал се и загубил любимата си завинаги.

Коя е най-красивата пещера в България?

Тракийска легенда разказва, че траките хвърляли в пещерата своите вождове, за да станат безсмъртни. Тази легенда потвърждава първата, разказваща, че хората в миналото считали пещерата „Дяволското гърло“ за вход към друг свят и вход към безсмъртие. Днес дяволска глава, изсечена близо до входа, потвърждава легендите за мистичността на пещерата като вход към отвъдното.

Местните жители разказват и съвременни легенди – за кубици трупи, завлечени по време на наводнения и попаднали във водите на пещерата, от които не е излезнала и треска от другия край на реката – факт, който безспорно поддържа мистичния и дяволит образ на пещерата, буди любопитството и привлича посетители. Днес пещерата „Дяволското гърло“ е една от най-известните, най-посещаваните у нас и част от Стоте национални туристически обекта на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com