Знаете ли защо българският цар Роман е бил скопен?

61581
Знаете ли защо българският цар Роман е бил скопен?
Снимка: Dariusz Sankowski / Pixabay

През втората половина на 10-ти век за България настъпват тежки времена след смъртта на цар Петър. Трудна е задачата на синовете на цар Петър и царица Мария Ирина Лакапина (внучка на византийския император). Борис II застава на престола. От север нахлуват русите, които превземат Пловдив и се насочват към Югоизточна Тракия. Византийците превземат Преслав и се насочват към Североизточна България.
Братята Борис II и Роман са отведени в Константинопол. Успяват да избягат през 979 г., но на границата Борис II е убит нелепо от български стражари заради византийските си дрехи. На престола трябва да застане по-малкият брат Роман.

Тези 5 древни владетели промениха света. Но телата им не са открити

Кой е Роман?

Роман е роден около 950 г. с името Роман-Симеон в чест на великия си дядо - цар Симеон. Роман е не само по-малкият брат на Борис II, но и негов неизменен спътник. Предполага се, че е бил със статут на съвладетел, подобно на византийския Роман Лакапин, който е имал четирима съимператори. След смъртта на брат си, Роман оцелява и е приет за български цар от болярството, оглавявано от братята Арон и Самуил, които стриктно спазват принципите на българската държавна идеология.

Роман царува в периода 977 - 99 г. и умира през 997 г. Информацията за управлението му е предмет но многобройни дискусии. Причина за това са противоречивите сведения, достигнали до нас от различни източници. Смята се, че по време на царуването на цар Роман, главно действащо лице е Самуил. Това отбелязва арабският хронист Яхйяе: “Самуил е негов раб и пръв военачалник”. Роман оставя държавните дела в ръцете на Самуил, а “...сам се занимава по примера на баща си Петър с църковни въпроси”. Дали това наистина е така остава без доказателства. Новият цар се установява в Скопие, което е предизвикано от военно-стратегически съображения. Така Скопие става престолен град на всички българи. 

Роман създава в Скопие манастир “Св.Георги Бързи”, което е причина много историци да твърдят, че не участва активно в политическия живот и води живот на монах.Това не е точно така, защото Роман заедно с братята Самуил и Арон участва в разгрома на Василий II  в прохода Траянови врати на 17 август 986 г.

Кои са десетте най-велики български владетели?

Защо цар Роман е превърнат в евнух?

Според хрониста Йоан Скилица Роман е скопен през 963 г. от византийския евнух и бивш паракимомен Йосиф, който играе главна роля в управлението на империята.
Няма точно обяснение за това жестоко наказание. В ранносредновековното Българско ханство-царство не съществува подобна практика. Във Византия, обаче, скопяването се прилага, за да не се допусне осакатеният да стигне до престола. Роман е правнук на византийския император Роман I Лакапин и като такъв, би могъл да има претенции за трона в Константинопол. В същото време е син на цар Петър и може да претендира за българския престол. Шансовете му за византийския трон са нищожни, но втората възможност е напълно реална. Именно това кара византийците да извършат наказанието, за да прекъснат продължаването на българската царска династия.

В някои извори дори се смята, че Роман не е бил цар. По силата на писаните и неписани правила на онази епоха един евнух не е можел да бъде владетел. Факт е, обаче, че в “Бориловия синодик” името на Роман е поставено между тези на Борис II и Самуил. Обстоятелството, че е бил евнух, не е аргумент. Във Византия има ред примери с евнуси, които са изявени военачалници и държавници.
Царската титла на Роман е обусловена от спазваната от Комитопулите вековна традиция за сакралната природа на “царския род”. 

Въпреки противоречията сред историците, цар Роман е значима личност в българската история, чиято съдба, за съжаление, е белязана от тежки и трагични обстоятелства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com