Тези 5 древни владетели промениха света. Но телата им не са открити

32346
Тези 5 древни владетели промениха света. Но телата им не са открити
Снимка: Jean-Simon Berthélemy / Public Domain

Когато става дума за туристически атракции, най-високо в списъка се класират последните места за почивка на известни личности. Просто попитайте пазачите в Уестминстърското абатство, където гробниците на крале, кралици, поети и учени (включително Нютон, Дарвин и Хокинг) са виждали милиони посетители през годините. Или можете да започнете с Грейсленд, където на гроба на Елвис се стичат 750 000 поклонници. На година.

Но когато се върнете по-назад в историята, ще установите, че последните места за почивка на много велики фигури мистериозно липсват. Ето няколко личности, чийто живот се помни добре, но гробовете им са неизвестни.

Будика – Кралицата на бунтовниците

Будика и нейната армия. Joseph Martin Kronheim / Public Domain

Когато римляните завладяват днешна Англия около 43 г. сл.н.е., те позволяват на Прасутаг, водач на келтското племе ицени, да продължи да управлява своя народ до своята смърт. Но веднага щом Прасутаг умира през 60 г., римляните не само конфискуват земята на ицени и налагат римско управление, те бичуват вдовицата на Прасутаг – Будика, и изнасилват дъщерите му. Това се оказва грешка.

Поруганата кралица повежда коалиция от бунтовнически племена, които разграбват две римски селища и почти прогонват римляните от острова. Но Будика е победена в битка през 61 г. Според римския историк Тацит тя изпива отрова, за да не бъде заловена. Дион Касий, друг историк от онова време, съобщава, че е починала от раните си в битката.

Както и да е загинала Будика, никой не знае какво се е случило с тялото ѝ. Има някои твърдения, че е погребана под гара King's Cross в Лондон. По-вероятно е нейният гроб, ако има такъв, да е някъде близо до Шропшър, където римляните побеждават нея и войската ѝ. Но дори ако някой изрови нейните кости, е малко вероятно някога да разберем със сигурност, че е тя. Понякога ДНК може да бъде изолирана от древни останки, за да се идентифицират индивиди. Но Линдзи Бъстър, археолог от университета в Йорк, обяснява, че за убедително доказателство останките трябва да са добре запазени и е необходим съвременен роднина за сравнение.  

Статуя на Будика в Лондон. A. Brady / CC BY-SA 3.0

Това не означава, че кралицата на ицените е забравена. Будика се е превърнала в герой и нейна статуя стои в Лондон днес като напомняне за независимостта на британците – и по-точно на жените като цяло.

Александър Македонски

Александър Велики отказва да вземе вода. Giuseppe Cades - Web Gallery of Art / Public Domain

Александър става владетел на Македония след убийството на баща му Филип II през 336 г. пр.н.е. 20-годишният воин бързо консолидира властта в цяла Гърция и след това разширява властта си. Той завладява Персийската империя, основава над 70 града (включително, разбира се, Александрия) и основава империя, която се простира от Гърция до Индия.

Пълководецът постига всичко това за малко повече от десетилетие. През 323 г. пр.н.е., на 32-годишна възраст, Александър умира мистериозно, като причината за смъртта му остава обект на спорове. Първоначално е погребан в Мемфис, а след това тялото му е преместено в Александрия. В продължение на няколко години на пищната му гробница се стичат хора, сякаш е бог.

След това през 356 г. от н.е. природата прави това, което персийските армии не успяват. Цунами, последвано от поредица от земетресения и покачване на морското равнище се обединяват, за да победят Александрия. Голяма част от тогавашното крайбрежие сега е под водата. А това, което не е под водата, е под земята. Нов град е построен върху стария. Гробницата на Александър вероятно е изгубена под 4 пласта пръст и по-нова история – ако не е била отнесена в морето.

Император Август на гроба на Александър Велики. Gustave Claude Étienne Courtois / Public Domain

През годините много археолози са провеждали разкопки в търсене на гробницата на Александър, но с малък успех. Нови археологически техники, като електрорезистивна томография (ERT), преди две години предоставят интригуващи улики. ERT използва електричество за откриване на подземни обекти. Археологически екип, работещ в Александрия, открива няколко аномалии, които може да приближат изследователите до последното място за почивка на Александър Велики. Но и досега мистерията остава неразгадана. ВИЖТЕ ОЩЕ: Какво трябва да знаете за Александър Македонски и неговата мистериозна смърт

Клеопатра – последната царица на Египет

Антоний и Клеопатра. Lawrence Alma-Tadema / Public Domain

Клеопатра – последният фараон – се опитва да запази своето царство независимо от Рим. След смъртта на Юлий Цезар тя се обединява с Марк Антоний (който е и неин любовник и баща на три от децата ѝ), за да попречи на Октавиан, племенник и наследник на Цезар, да разшири управлението си в Египет. Доста сапунена опера, нали? В крайна сметка тя е неуспешна. Когато Октавиан надделява, Антоний се самоубива. Малко след това, дали от скръб по загубата му (по-романтичният вариант) или за да избегне унижението от поражението и последвало робство (по-вероятният вариант), Клеопатра се самоубива с асп (означава отрова от различни змии), според Плутарх.

Смъртта на Клеопатра. Jean-André Rixens / Public Domain

Римският историк Дион Касий ни казва, че Октавиан (който скоро ще стане Октавиан Август), с любезността на победител, нарежда Клеопатра да бъде погребана до нейния любовник. Но къде? Александрия вероятно, но там съществува проблем, за който вече беше споменато. Цунами, земетресения и покачване на морското равнище опустошават крайбрежието на Александрия през годините. Районът, където най-вероятно са били погребани царицата и нейният любим, сега е под вода. Гробницата на трагичната египетска царица вероятно ще остане загадка.

Атила – владетелят на хуните

Хуните, предвождани от Атила, нахлуват в Италия. Ulpiano Checa / Public Domain

Атила управлява хуните от 440 до 453 г. и въпреки че побеждава много племена, които заплашват Римската империя, той успява да остане трън в очите на римляните. След като създава империя, която се простира от Алпите до Каспийско море, Атила сключва договор с римляните, който включва плащането на данък за защита от Атила. Когато римляните не плащат, Атила напада и ограбва градовете им. Смята се, че неговите набези са важен фактор за падането на Рим.

Тактиката на хунския водач е толкова жестока и кървава, че дори днес Атила се използва като синоним на жестокост. Изненадващо, Атила не умира в битка, а в леглото си. В упадъка и падането на Римската империя историкът Едуард Гибън описва ужасната и кървава, макар и най-вероятно естествена смърт на Атила: „Внезапно се беше спукала артерия: и докато Атила лежеше, той беше задушен от поток кръв, който, вместо да намери проход през ноздрите, се върна в белите дробове и стомаха.“

Тогавашните историци определят за причината пиянството по време на сватбата му. Според алтернативна версия, записана осемдесет години по-късно от римския хроникьор Марцелин, „Атила, цар на хуните и опустошител на провинциите на Европа, беше пронизан от ръката и острието на своята съпруга“ (Илдико). Повечето учени отхвърлят достоверността на тази история, но все още не знаят дали смъртта на Атила е била естествена, или водачът на хуните е бил убит.

Смъртта на Атила. Ferenc Paczka / Public Domain

Историята разказва, че тялото на Атила е било погребано в три ковчега, един от желязо, един от сребро и един от злато. Мъжете, които го погребали, били убити, за да не могат да разкрият мястото на неговия гроб. Смята се, че гробът е някъде в днешна Унгария, но точното местоположение – изненада! – все още мистерия. Ако (както е вероятно) гробът е бил ограбен след смъртта му, никога няма да разберем последното място за почивка на човека, почти сринал Римската империя. ВИЖТЕ ОЩЕ: В троен ковчег от злато, сребро и стомана: учените продължават търсенето на гроба на Атила

Чингис хан – създателят на Монголската империя

iStock

Чингис хан обединява цяла Монголия – десетки воюващи племена – под свое ръководство. След това се премества в останалата част на Азия. Към момента на неговата смърт империята му се простира от Тихия океан до Каспийско море.

Заслугите му не се ограничават до завоевания, въпреки че е брилянтен, макар и безмилостен воин. Великият хан, както е известен дори и днес в Монголия, дава на своя народ пощенска служба и писменост. Той основава система на меритокрация, подкрепя религиозната свобода и забранява изтезанията.

Чингис хан умира през 1227 г. по време на кампания в Китай, вероятно след падане от кон по време на лов. Синовете му отнасят тялото му в Монголия и по волята на баща им го полагат в необозначен гроб. Според една от легендите Чингис хан е поставен в ковчег и погребан в дълбок ров, след което 10 000 коня отъпкват района, за да скрият гроба.

Смята се, че е погребан някъде близо до родното си място, вероятно близо до река Онон. В издирването на мястото на неговия гроб се използват техники като радари, магнитометри, сателитни изображения и дронове. Дори са призовавани доброволци да разглеждат сателитни изображения, за да помогнат за откриването на аномалии, които биха могли да идентифицират древния гроб.

Но има едно голямо препятствие: великият хан е почитан като национален герой в Монголия и е смятан за "баща на монголската нация". Повечето монголци настояват последното му желание да бъде почетено. Високотехнологичната археология все още може да разкрие какво са се опитали да скрият 10 000 коня, но ако потомците на Чингис хан държат на своето, гробът му ще остане непокътнат.

Източник: Discover

ВИЖТЕ ОЩЕ: Кои са били келтските жреци друиди?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com