Знаете ли защо на някои езици желязото се нарича „небесен камък“?

13230
Знаете ли защо на някои езици желязото се нарича „небесен камък“?
Снимка: iStock/Guliver

Желязото е химичен елемент, който е четвъртият най-срещан в земната кора и шестият най-разпространен във Вселената. Това заедно с притежаваните от него качества обяснява употребата му за изработване на посуда, сечива и необходими оръдия на труда от най-ранни времена, както и съществуването на цяла епоха, носеща името му – Желязната епоха, която в Европа продължава 1000 до 450 г. пр.н.е. Тези факти обаче не обясняват защо някои народи наричали желязото по странен за нас начин. Защо на някои езици желязото се нарича „небесен камък“ разберете сега.

Как да разберете дали вашите сребърни бижута са истински

Защо на някои езици желязото се нарича „небесен камък“?

Днес, знаейки че желязото се добива от рудата в земята ни, повечето хора намират най-малко за странен и любопитен факта, че в миналото древни народи наричали желязото „небесен камък“. Историята на това наименование на метала има своето обяснение. Най-първото желязо, което използвали хората в древността и от което изработвали кованото желязо, не било добивано от земята, а имало… космически произход. Първото ковано желязо, използвано в историята на човечеството, идва от метеорите. Това съвсем не следва да ни изумява толкова, ако имаме предвид, че желязото заема водещо място по разпространение сред елементите в слънчева система и значителна част от ядрата на планетите, където съдържанието му се оценява на до 90%. Именно това обяснява любопитния факт, че първото желязо, което са използвали древните жители на Земята, било именно от Космоса – от падналите части от метеорити. Така желязото било първоначално наричано „небесна мед“ от шумерите и „бени-пет”,  което в превод значи „небесен камък“ от други народи като египтяните. Размерът на тези метеорити съвсем не бил малък и позволявал извличането на много желязо. Най-големият известен метеорит тежал цели 60 тона и се наричал Гоба.

Кои метали не ги лови магнит?

Сред любопитните истории освен защо на някои езици желязото се нарича „небесен камък“ е свързана с цвета, с който изобразявали желязото египтяните – син цвят, цветът на небето, откъдето древният човек получил първото желязо. Египтяните толкова ценели желязото, че го използвали наравно със златото за направа на накити, доказателство за което е откритата в египетска гробница огърлица, в която се редували злато и желязо. В древността железните предмети са били толкова ценени, че хората ги поставяни в златна рамка.

Как древният човек си обяснявал произхода на желязото?

Навярно се досещате, че хората, нарекли желязото небесен камък, не са познавали вселената и не са можели да си обяснят нито произхода на метеоритите, нито какво има отвъд небето. Те създавали митове за Богове, с които си обяснявали света около тях. За метеоритите и желязото древният човек казвал и вярвал, че боговете пускали от небето железни предмети и сечива, рала, брадви. С развитието на човечеството и с напредъка му станал ясен произходът на желязото, хората започнали да го добиват от рудата и методът за добив не се променя в продължение на цели 3000 години – чак до XIII век, когато в Европа изобретили пещта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

4 причини защо се образуват мокри петна по тавана

Кои са най-големите реки извиращи от Пирин?

Как да научим кучето на хигиенни навици?

Зареждате телефона си в колата? Голяма грешка, ето защо

Колко захар е препоръчително да ядем дневно?

Най-добрите закуски за МЪЖЕ са ето тези!

Как да се наспим дори с малко часове сън?

Двата вълка, които живеят в нас - много мъдра притча

Най-разтърсващото стихотворение на Пейо Яворов

Любовен съвет за всяка зодия за 21

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com