Знаете ли какво означава името Георги?

38504
Знаете ли какво означава името Георги?
Снимка: iStock

Произходът на името „Георги“ е от старогръцки - „георгос“, което означава „земеделец“, „грижещ се за земята“. В други страни името звучи като Джордж, Георг, Жорж, Хорхе, Юргер, Дьорд, Иржи, Ежи, Игор, Егор. В Армения е разпространено собственото име Геворг (Георг, Герго, Геворк), а в Грузия с по-голямо отклонение от оригинала – Гиви.

Всеки аналог на това име в различни страни и езици е послужил за образуване на женски имена - Джорджина, Джорджия, Иржина, Жоржина, Жоржета, Жоржиана, Хорхелина, Гюрга, Йорга, Йоргина и др.

Традиции, изображение и почитание

На особена почит в християнството е Свети Георги Победоносец – реален човек, който бил офицер в римската армия от кападокийски произход и загинал мъченически през ІІ-ри век по време на свирепите антихристиянски гонения. След смъртта си Свети Георги се появил отново на земята, за да убие чудовищен змей (дракон), който поглъщал хората по земите на днешен Ливан – по-късно този епизод става любим сюжет на иконописците като „Чудото на Георги със змея“. Днес това изображение е гербът на един от най-големите градове в Европа и света - руската столица Москва (13 млн жители).

Какво означава името Александър?

Сред православните християни Свети Георги се счита за покровител на земеделците, пастирите и воините – затова и в България датата 6 май, Гергьовден, на която се чества светецът, е още ден на Българската армия и на овчарите. В католическата традиция той е небесен защитник на рицарството и на рицарските походи. Свети Георги Победоносец е смятан за небесен покровител и на множество християнски градове и страни. „Георгиевският кръст" – по традиция на бял фон червен кръст, се използва в знамената на Англия и Грузия.

Характер на носителите на името

Като малък Георги е необщително дете, което обича да си играе само - но не защото иска да се самоизолира, а понеже скромността и чувството за собствено достойнство не му позволяват да моли другите да си играят с него. Момчетата често избират Георги за главен пазител на техните тайни – понеже са уверени, че той няма да издаде нито на деца, нито на възрастни онова, за което е помолен да мълчи. Той е внимателен слушател, добронамерен и добродушен, затова винаги има познати и приятели, въпреки своята скромност.

Какво означава името Мария?

Георги е точен и старателен. Той винаги ще положи всички усилия, за да изпълни възложената му задача внимателно и навреме. Такива мъже са прекрасни военни и изпълнители на специални задания - готови са да извършат много възложени им неща, но в същото време нямат желание да присвояват чужда слава. Георги не е злопаметен, не се обижда от приятелски шеги и притежава развито чувство за хумор. Прекрасната памет му върши добра работа в службата – но вродената способност да пази тайна му помага да не се разбъбря за нищо излишно.

Георги обича да се развлича, в компания сред познати и приятели е общителен и открит млад мъж – но с непознати е въздържан и предпазлив.

В отношенията с жените известна нерешителност и срамежливост донякъде му пречат да намери сродна душа. Ала благодарение на обстоятелството, че има много приятели, все пак това намиране е съвсем възможно. Защото именно приятелите ще го запознаят и ще създадат атмосфера, сред която избраницата му ще се почувства „своя“ в компанията - тогава и за него ще е по-лесно да си общува с нея и да открие любовта. Той едва ли ще прости изневяра на жената, която обича – и затова ще търси своята любов особено предпазливо и внимателно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

3 растения, които влияят положително на психиката ни. Ето защо трябва да присъстват във всеки дом!

С тези подправки агнешкото месо ще се превърне в незабравимо ястие

Как се празнува Великден в различните страни: 9 необичайни традиции

Гозба на деня - Домашно пържено кюфте, царят на българската кухня

Колко ястия се слагат на масата на Великден?

Велика събота 2024 - какво може и какво НЕ може да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

По-здравословен ли е замразеният хляб?

Това е най-скъпият зеленчук в света, съдържа важни витамини и минерали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com