Знаете ли защо белите мечки не ядат пингвини?

63618
Знаете ли защо белите мечки не ядат пингвини?
Снимка: Pixabay

Бялата полярна мечка е голям и опасен хищник на сушата, а пингвинът е привлекателна плячка. Тогава защо хищникът не яде плячката? Този въпрос понякога се появява в тестове по биология, география, различни викторини и ученически състезания.

Повечето хора смятат, че мечката просто не може да настигне пингвина. Пингвинът в сравнение с нея е дребосък; следователно би трябвало и да е доста по-бърз и пъргав.

Но в действителност мечката дори няма нужда да се напряга, за да настигне птицата. Нейната скорост е около 10 пъти по-висока от тази на тромавия и клатушкащ се пингвин. Тогава? Въпросът си остава: защо белите мечки не ядат закръглените и тлъстички пингвини?

Още: Преследвач и преследван: Морски леопард на лов за пингвин в Антарктика (ВИДЕО)

Още повече, че животът на белите полярни мечки не е толкова забавен и весел. По начало, те често гладуват и трудно си набавят храна. А в същото време добре охранените пингвини си почиват спокойно на брега, без да се страхуват от тяхно нападение. Между другото, самите пингвини са хищници и нямат нищо против да си похапват аншоа и сардини.

По принцип, бялата мечка е най-големият и опасен хищен бозайник на сушата. Теглото ѝ достига 600-800 килограма. За сравнение, най-едрите котки – бенгалският и амурският тигър, достигат тегло 350 кг. Както виждате, разликата е сериозна!

За да натрупа такова тегло, полярният хищник се нуждае от много белтъчини. Основният източник на храна за бялата мечка са рибите и морските бозайници (различни породи тюлени, моржове, китообразното белуга, нарвали). Любимата й плячка са риби, морски животни и птичи яйца. Преди всичко, полярната мечка яде кожата и мазнините на плячката си. Само когато е много гладна, яде месото. Един възрастен индивид консумира около 6-8 килограма храна на денонощие, а твърде гладно животно може да изяде до 20 кг.

Ловните умения на бялата мечка са близки до съвършенството. Острото зрение им позволява да виждат на няколко километра, несравнимото обоняние - да подушат плячка от 800 метра, чувствителният слух улавя всякакви звуци на животно, скрито под снега, а „маскировъчният“ цвят прави бялата мечка невидима в снега.

Още: Как пингвините се различават?

Пингвините пък под водата виждат зорко и могат да ускорят до 10 км/ч. На сушата обаче са късогледи, тромави и непохватни.

И все този въпрос: защо такъв отличен ловец като полярната мечка не яде толкова лесна плячка?

Отговорът е твърде елементарен и прост. Всъщност, тези животни живеят на различни полюси на земята и просто не могат да се срещнат.

Местообитанието на полярните мечки са районите около Северния полюс: Арктика, северните покрайнини на Евразия и Северна Америка.

Още: Спасиха бедстваща бяла мечка в Сибир, която от няколко дни търсеше помощ от хората (СНИМКИ)

А домът на пингвините е при Южният полюс: Антарктида, югозападна Африка, най-южните късчета на Южна Америка.

Затова при цялото си желание белите мечки няма как да въведат пингвини в менюто си.

Впрочем, и да имат такава възможност, едва ли ще им се сторят много апетитни. Любимата плячка на мечката са моржове и тюлени, от които животното яде предимно кожата и подкожната тлъстина. А пингвинът може да предложи само някакви мижави 2-3 сантиметра сланинка, кожата пък покрита с твърди пера...

Така, че макар пингвините и полярните мечки да живеят все сред ледове – това са ледовете на различни полюси! Често сме заблудени от анимационни филмчета и карикатури, където бели мечки и пингвини живеят рамо до рамо. Но това е просто художествена фантазия.

Още: Гледка, която ще ви трогне. Как расте бяло мече (ВИДЕО)

Вярно, че някои видове пингвини живеят в по-топли, северни райони (за тях „топлите страни“ са на север, а не както сме свикнали ние – на юг), но не по-северно от островите Галапагос; и нямат никаква възможност да срещнат бели мечки. Но, разбира се, може да се предположи, че ако тези животни живееха в съседство, тогава белите полярни мечки нямаше да страдат от глад.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com