Кметът на Добрич: Впрегнали сме всички сили проектът за новия център да стартира възможно най-бързо

11956
Кметът на Добрич: Впрегнали сме всички сили проектът за новия център да стартира възможно най-бързо
Снимка: Община град Добрич

Община град Добрич е ответник по граждански дела за лица, които са пострадали при ежедневното си придвижване по Централна пешеходна зона, сочи в доклад пред местния парламент кметът Йордан Йорданов. В началото на този месец се състоя специално извънредно заседание, посветено на проблема с центъра на града.

В доклада се посочва, че текущото състояние на Централната градска част е повод да постъпват множество сигнали, жалби и препоръки, като основните притеснения на жителите са свързани именно със състоянието на пътната настилка. Техният апел е да се вземат адекватни и най-вече навременни мерки.

Според кмета безспорно са налице опасни участъци по пешеходната зона с концентрация на инциденти. По думите му придвижването на детски колички, малки деца, хора в неравностойно положение и велосипедисти е крайно рисковано и ежедневно създава предпоставка за злополуки.

Припомняме, че вече има избран екип, който да изготви инвестиционен проект във фази „техническа“ и „работна“ за развитие, благоустройство и дизайн на централната градска част на град Добрич, включващ булевард „25-ти септември“ и площадите „Свобода“ и „Възраждане“.

След проведена процедура е избран за изпълнител екипът на „Проектантско бюро „Албена“ ООД.

Решението е обжалвано от конкурента му Обединение „Плейсмейк – Дизайн груп студио“ пред Комисията за защита на конкуренцията. По искане на възложителя КЗК допусна предварително изпълнение на решението с мотив - необходимост от осигуряване живота или здравето на гражданите, защита на особено важни обществени интереси и че от закъснението на изпълнението може да последва значителна или труднопоправима вреда.

Впоследствие КЗК в началото на април остави жалбата без уважение и потвърди законосъобразността на проведената процедура.

Така, на 13-ти април общината подписа договор с избрания изпълнител, като срокът за проектиране е 45 дни.

Община град Добрич е в непрекъснато взаимодействие с проектантския екип, съгласно и условията на сключения договор, изграден е механизъм на синхронизация и непрестанна комуникация между възложител и изпълнител. Провеждат се регулярни работни срещи не само с проектантския екип, но и с енергоразпределителното дружество, ВиК-дружеството, кабелни, мобилни, интернет оператори, с оглед своевременност и оптимизация на инвестиционния процес“, посочи кметът.

Той добави, че въз основа на приключилия открит конкурс за проект общината вече разполага с идеен проект за бул. „25-ти Септември“, пл. „Възраждане“ и пл. „Свобода“ - тоест, за целия обект на интервенция, който може да послужи за издаване на разрешение за строеж и за възлагане на обществена поръчка.

Йорданов припомни също така, че още от август 2021 г. има сключено рамково споразумение за строителство, основен и текущ ремонт, реконструкция, рехабилитация на пътна и улична мрежа, пътни съоръжения, паркове и елементи на техническата инфраструктурите. То е на обща стойност 50 млн. лв. Подписано е с трима изпълнители - „Инжстройинженеринг“ ЕООД, „Хидрострой“ АД, ДЗЗД „Добрич 2020“ (консорциум между фирмите „Пътно строителство“ АД и „Пътища и мостове“ ЕООД). Възлагането на строителни дейности за конкретни обекти по него става чрез вътрешен конкурентен избор между тримата изпълнители. 

Споразумението обхваща 198 вида строително-монтажни и ремонтни дейности, относими към реализацията на проекта за нов градски център. Това означава, че при окончателно решение на спора в полза на общината, строителните дейности по центъра може да започнат скоро след като проектантите си свършат работата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com