Община Шабла получава над 400 000 евро по проект за реакция при извънредни ситуации

1008
Община Шабла получава над 400 000 евро по проект за реакция при извънредни ситуации
Снимка: община Шабла

Община Шабла си партнира с румънската община Овидиу и с фондация „Идеин Развитие“ – Русе по трансграничния проект „Integrated risk management and efficient reactions of authorities for civil safety (Интегрирано управление на риска и ефективни реакции на органите за гражданска безопасност), става ясно от сайта на българската община. Одобрената финансова помощ по него е на стойност 988 827 евро, а общият размер на бюджета на община Шабла е 409 407 евро. Съфинансирането от българската община Шабла е 2% от общия ѝ бюджет по проекта, което е 8 192 евро.

Предвижда се закупуването на специализирано високопроходимо превозно средство за действия при наводнения и снежни бури. През зимата машината ще е оборудвана с роторен снегорин, V-образно гребло и пясъкоразпръскващо устройство, а при наводнения ще бъде монтирана помпа, която да изпомпва водата. Освен това ще бъде закупена спасителна лодка, която ще бъде се ползва при кризисни ситуации по вода.

На доброволците ще се предостави оборудване за действие в извънредни ситуации като пожари, наводнения, земетресения и други природни и антропогенни бедствия. Те ще бъдат снабдени и със защитно облекло, дихателни апарати, медицински комплекти за оказване на първа помощ, санитарна носилка, прожектори, електрогенератор, противогази, радиостанции, пожарогасители и др.

Планирани са и съвместни обучения и семинари за обмен на добри практики между двата екипа от доброволческите формирования на Шабла и на Овидиу.

В рамките на проекта ще бъде изготвена дигитална карта на рисковите зони като онлайн инструмент, който да информира населението за актуални рискове и опасности при възникващо бедствие, както и полезна информация за реагиране в извънредни ситуации. Ще бъде инсталирана и алармена система за ранно предупреждение и реагиране при извънредни ситуации за защита на населението при земетресения, наводнения, пожари или други бедствия.

По думите на кмета на Шабла Мариян Жечев целта е проектът да обедини хората, общностите и икономиките на граничния регион между Румъния и България, да участват в съвместното развитие на един кооперативен район, използвайки своите човешки, природни и екологични ресурси и предимства, по устойчив начин.

Очакванията на Жечев са да се подобри трансграничното сътрудничество при предотвратяване на извънредни ситуации и да се развият инфраструктурни и съвместни услуги за предотвратяване на природни и технологични бедствия, както и да се повиши капацитетът за бързо реагиране при заплахи за здравето и живота на гражданите и стоките, да се осигури безопасна зона, устойчиво развитие и повишаване на жизнения стандарт на населението.

Срокът за изпълнение на проекта е до 12 юли 2020 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

В Добрич работят за надграждане на зоопарка (СНИМКИ)

Безплатни изследвания за Ковид в РЗИ-Добрич от 22 януари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com