X
 
 

В Добрич искат промяна на остаряла наредба за отглеждане на животни

1722 0
photo of В Добрич искат промяна на остаряла наредба за отглеждане на животни
Снимка: Йорданка Калчева
Наредба 44, касаеща отглеждането на животни, трябва да бъде променена. В Чехия, Германия, Англия няма такъв термин „задни дворове“.

Такова становище изказаха участници в днешната Областна епизоотична комисия в Добрич, на която беше изнесена информация за положителна проба за Африканска чума на диво прасе в района на Дуранкулак. Животното било ударено от варненски автомобил около 4 часа сутринта на 9 юли.

В района на Созопол почна дезинфекция срещу африканска чума

Започна дезинфекцията на созополското село Зидарово, където преди ден бяха умъртвени 107 домашни прасета, предаде БГНЕС Дезинфекцията...

Наредбата наистина е остаряла, тя е от април 2006 г., а животновъдството се развива интензивно, навлизат нови технологии, така че тази наредба трябва да бъде променена. Това мнение изказа пред Actualno.com директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Борислав Каменов. Той уточни, че тази наредба касае отглеждането на животни не само в личните дворове, но в нея са посочени изисквания към ферми, отглеждащи животни в промишлени условия. В задните дворове могат да се отглеждат до 3 прасета за собствени нужди, но трябва да са маркирани и закупени от източник, който дава гаранция, че животните са клинично здрави и нямат заболяване.

Набелязани са мерки за ограничаване на разпространението, в които освен представители на горски и ловни структури, ще се търси помощ от АПИ за почистване на пътищата и на места, на които спират туристи, влизащи в България от Румъния.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители