480 млн.лв. са изплатени по ОПОС

11425
480 млн.лв. са изплатени по ОПОС
Снимка: БГНЕС

Плащанията по ОП "Околна среда" бяха възстановени през ноември. По линия на програмата вече са изплатени 480 млн.лв. за 64 общини. Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, предаде БГНЕС.

Засилването на контрола и превенцията, усъвършенстване на законодателството, утвърждаване на модерни и полезни политики за съхранение на природните богатства и използване на европейски средства за реализирането им, бяха основните приоритети, които определи Василева.

Екоминистърът посочи като важен приоритет в работата на ведомството намаляването на неблагоприятните последици от наводненията. Според нея към настоящия момент няма безстопанствени язовири. През изминалите 100 дни е изяснена собствеността на 253 язовира, а 15 язовира с неясна собственост вече се стопанисват от областните управи по места. За разрешаване на проблема с язовирите междуведомствена комисия е изготвила и промени в Закона за водите, чрез които контролът им ще премине към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

По време на отчета си за свършеното през първите 100 дни на правителството, Василева заяви, че по ОПОС са предвидени 160 млн. лв. за управление на риска от наводнения и свлачища. 4 млн. лв. МОСВ ще задели и за зелени инвестиции.

"За подобряване качеството на атмосферния въздух бе разработен специален проект. Утвърдихме методически указания за планиране, провеждане и докладване на дейността по замърсяването на въздуха. Договорихме и 120 млн. лв. по новата ОПОС, които ще бъдат насочени към намаляване на емисиите от превозните средства на градския транспорт", каза още Василева.

Към свършеното до този момент министърът на околната среда и водите добави и приетия през декември 2014 г. Национален план за управление на отпадъците до 2020 г. Сред мерките, които той предвижда са изграждането на пилотни центрове за опасни битови отпадъци в 5 общини. "Предприехме и редица дейности за поддържане на биологичното разнообразие. Изготвихме три нови плана за управление на парковете "Беласица", "Българка" и "Централен балкан", подчерта Василева и добави, че ведомството е изготвило и 10 плана за управление на резервати.

Министерството на околната среда и водите е работило също така за намаляване на административната тежест. За целта са изготвени промени, чрез които малкият и среден бизнес ще си спести 3 месеца и 500 лв. за оценка на въздействието върху околната среда.

"През изминалия период правителството отмени решение на кабинета "Орешарски" за концесионния договор на Банско. Имаме воля да разрешим проблема в Банско по законов път. Затова е сформирана и междуведомствена комисия, която трябва да излезе с доклад и предложение за разрешаване на казуса", заяви Василева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика