92% от жилищата нямат застраховка

3969
92% от жилищата нямат застраховка

92% от обитаемите жилища в България нямат защита срещу земетресение, пожар, наводнение. При бедствие или инцидент собствениците им практически остават на улицата, алармира Виталий Зарков от Националната асоциация за защита на застрахованите (НАЗЗ),чийто централен офис е във Варна, предаде Стандарт нюз.

Останалите 8% от домовете имат застраховка поради факта, че са ипотекирани и са съсредоточени главно в големите градове. "В такъв случай при инцидент гражданите трябва да поискат от банката писмено съгласие, за да получат обезщетението си", сочи опитът на НАЗЗ. Българите могат да разчитат на чисто ново жилище при годишна застраховка от около 150 лв.

Павлова: Да се въведе задължително застраховане на сградите

Трябва да се въведе задължително застраховане на сградите, независимо дали са частна, или държавна собственост. Това смята министърът н...

Най-достъпната защита на пазара, предлагани от застрахователните дружества, е с лимитирана отговорност – срещу годишна такса от 25 лв. се изплащат до 20 000 лв. обезщетение.

По данни на асоциацията трусовете в Перник са повишили интереса към подсигуряване на имуществото. Това все още не е довело до увеличаване на броя на сключените полици, заради което българските домакинства масово остават без защита при природно бедствие. При инцидент държавата все още няма възможност да възстанови щетите, за това от НАЗЗ съветват гражданите сами да осигурят поне минимална защита за домовете си.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com