Актуализацията на бюджет 2021 мина на първо четене в комисия

7340
Актуализацията на бюджет 2021 мина на първо четене в комисия
Снимка: iStock

Малко над 3 млрд. лева струват коронамерките на България тази година, включително бонусът от 50 лв. към пенсиите. Това каза служебният финансов министър Асен Василев при приемането на първо четене на актуализацията на държавния бюджет за 2021 година. Той беше приет без нито един глас "против" от бюджетната комисия в Народното събрание.

По думите на Василев, имало много добра събираемост на корпоративния данък, данък върху дивидента, както и данъка върху доходите на физическите лица. Но депутатите от ГЕРБ Кирил Ананиев и Красимир Вълчев (бивши министър на финансите и на образованието), като Вълчев изрази опасение, че всъщност не над 3 млрд. лева ще може да се преразпределят, а под 1,5 млрд. лева и дори под 1 млрд. лева заради прекалено оптимистични нагласи в актуализацията.

Нинова покани протестните партии на среща за актуализацията на бюджета

Корнелия Нинова е изпратила покана до ИТН, ДБ и ИБГНИ за разговори за актуализацията на бюджета, съобщиха от БСП. “Нека без парт...

Планът за възстановяване и устойчивост е изпратен неофициално в Брюксел, тази седмица получаваме неофициални коментари. След това ще бъде пратен официално планът, после одобрението е около месец-два т.е. в рамките на бюджет 2021 година, по думите на Василев. Той уточни, че се надява редовно правителство да внесе плана пред ЕК, но ако няма такова, то ще е безотговорно служебното да не го направи, предвид че редовно правителство може да има чак в края на ноември – началото на декември.

Ако средствата от плана не дойдат за този бюджет, проблемът е за българския бизнес, предупреди Василев. В бюджета преди актуализацията са заложени 1 млрд. лева приходи, които всъщност са разходи и то твърдим 1,6 млрд. лева, добави той, след като беше питан как се залагат приходи от план, който още не приет от ЕК и не са дошли пари по него.

Служебният финансов министър говори и за АПИ – там били задържани пари, за да не бъдат харчени за аванси. Василев се възмути и, че Управителният съвет на АПИ е писал как Министерският съвет трябвало с постановление да отпусне пари за това или онова. За догодина средствата за АПИ са 900 млн. лева, а за тази година – 100 млн. лева.

Василев каза и други – 40% от всички данъци се събират в София. Съответно, държавният бюджет се превръща в „гара разпределителна”. Затова е важно да се стимулира всяка община да привлича бизнес, но и да се внимава да не станат бедните общини по-бедни.

Предистория на голямата рамка

Горещ ден в парламента - почва актуализацията на бюджета, ЕК ни пита сериозно за Магнитски

Макар днес (24 август) да няма редовно парламентарно заседание, в Народното събрание ще кипи работа - 8 парламентарни комисии ще заседа...

В края на миналата седмица, по време на изслушването си в бюджетна комисия, представяйки параметрите на актуализацията, служебният финансов министър Асен Василев уточни, че в текущия вид на бюджета са заложени 1,196 млрд. лева за КОВИД мерки, за социални мерки и за избори. Мерките за здравеопазване пък са в т.нар. буфер, който е разпоредба в закона, даваща възможност на Министерски съвет да иззема и пренасочва пари целево за здраве. Към момента са изхарчени 2,390 млрд. за тези дейности, тоест вече са изхарчени 1,94 млрд. над това, което е заложено в бюджета.

Задаващата се нова вълна на епидемията обаче налага обезпечаване на здравните и социалните мерки, мерките за бизнеса, както и да се предвидят средства за защита на държавната ни граница с оглед мигрантския натиск заради ситуацията в Афганистан.

Актуализацията не е цялостна, уточни още финансовият министър и поясни: Допълнителни 575 млн. лв. са за социални разходи. Това включва 353 млн. за актуализация на пенсиите или продължаване на мярката с 50-те лева, 76 млн. за отопление, 72 млн. надбавка по закона за личната помощ, 35 млн. надбавка за пенсионери под линията на бедността и 30 млн. за подкрепа на родителите на деца до 14 години в епидемиологичната обстановка.

Има предвидени и 133 млн. лв., които са разчетени и за избори 2 в 1, ако бъдат отделни – сумата ще трябва да стане 183 млн.

Към МРРБ са заложени 100 млн. лв., които са необходими за зимната обстановка, тъй като всички средства в АПИ са изчерпани.

Татяна Дончева се възмути от отношението на партията на Слави към държавния бюджет

Няма ли мнозинството, наричащо себе си опозиция, време за актуализацията на бюджета? Разочарованието си изрази зам.-председателят на па...

Има 90 млн. лв., които са основно за възстановяване на резерва на МВР и на Министерството на правосъдието, които са взети с буфера. Има и едни 16 млн., които са предвидени за загубени дела за КЕВР.

Предвидено и съкращение с 3% на разходите за администрация.

Още: Признание от Кирил Ананиев - не е мислено в първия бюджет за 2021 г., че ще има пандемия и тази есен

След първо четене на комисия: От ГЕРБ искат по 100 лв. допълнително за пенсионерите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика