Аркади Шарков: Не е добра идея НЗОК да лекува болните с коронавирус

3645
Аркади Шарков: Не е добра идея НЗОК да лекува болните с коронавирус
Снимка: БГНЕС

Вниманието сега трябва да бъде насочено към стабилността на здравната система. „Притеснява ме дали има капацитета да издържи притока от болни. Затова са наложени тези по-строги мерки. Италианската здравна система, която беше един от примерите в Европа, рухна, защото допуснаха грешката да олекотят мерките. Тук говорим за инфраструктура, отделения, човешки ресурси и тяхната защита с предпазни средства. Да не се наложи после лекари да лекуват лекари вместо пациенти“. Това коментира пред БГНЕС здравният икономист от Експертен клуб за икономика и политика Аркади Шарков.

По отношение на финансовата страна, правителството отдели ресурс за борбата с коронавируса. Въпросът е откъде идват парите за лечението на самите пациенти. Към момента идват от НЗОК, което не е добра идея. Касата не е създадена да работи в такива тежки епидемиологични условия. По-скоро трябва да идват от централно финансиране през Министерство на здравеопазването като мярка срещу развитие на самата епидемия, смята здравният експерт.

Петко Салчев: НЗОК ще издържи в условията на извънредното положение

"Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е подготвена да запази здравеопазването в ситуацията на извънредно положение", заяви в пр...

Шарков прогнозира също, че към края на годината ще се наложи актуализация както на бюджета на НЗОК, така и на НОИ. „В момента са спрени всички планови операции, може би при актуализирането на бюджета парите за тази цел ще бъдат пренасочени към по-нужни пера“, смята той.

Колко легла за болни от коронавирус са приготвени извън София?

Като позитивен елемент експертът посочва желанието и готовността на частните болници да помагат в извънредното положение. Не на последни място Шарков смята, че трябва да се мисли какво ще се прави с общинските и държавните болници и дали има реален капацитет да приемат такива пациенти.

Ще фалират ли поликлиники заради коронавируса?

Друга негова препоръка е да се работи по електронизацията на системата.“За да не се налага в бъдеще да се изпращат по аналогов път нови списъци в екселски таблици към МЗ и НЗОК и да не се налага хората да звънят на личния си лекар за рецепти, защото не могат да го посетят, трябва да бъде въведена Национална здравна информационна система. Хубаво е тя да бъде въведена до края на годината, за да се улесни и комуникационния процес между всички структури в системата на здравеопазването“, заяви Аркади Шарков.

Бивш подуправител на НЗОК: Втора градска е една от най-неподходящите болници за тази цел

Втора градска болница е една от най-неподходящите за тази цел (бел. ред. ситуацията с коронавируса). Това смята бившият подуправител на...

Здравните мерки към момента, зададени от кризисния щаб, са достатъчни. Хората малко или много усетиха нуждата да се пазят един-друг, коментира още той.

„Всичко зависи от дисциплината в обществото, за да не се налагат и по-крути мерки и влизане под пълна карантина“, добави той.

В интервю за Actualno.cоm д-р Даниела Дариткова заяви, че България е сред отличниците в битката с коронавируса. Според нея далеч по-богати държави, с по-стабилни здравни системи са се оказало в положение да не могат да се справят, защото са забавили първоначалните противоепидемични мерки. "Идеята на ограничителните мерки е да не се натовари здравната система за кратък период от време с тежко болни пациенти, за да може адекватно да се помага на хората. Никоя здравна система, какъвто и капацитет да има, не може да се справи с такова предизвикателство. Страшните данни от Италия, а вече и от Испания, за съжаление, са урок за всички."

Броят на заразените с коронавирус у нас е 243 души, от тях 3 са починали. Оперативният щаб ще предложи на здравния министър да удължи срока на противоепидемичните мерки до 12 април.

На 11 март Световната здравна организация обяви пандемия от коронавирус. По последни данни на СЗО заразените в цял свят са над 414 хиляди души, а над 18 хиляди са починалите.

Управителят на НОИ: Подготвени сме за безработицата

"Да, очаква се да има безработица, която ще се увеличи. Това са на първо място хората, които се връщат от чужбина. Но ние имаме готовно...

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 26 март

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика