Атанас Пеканов: България ще предложи на ЕК алтернатива на 40% декарбонизация

1854
Атанас Пеканов: България ще предложи на ЕК алтернатива на 40% декарбонизация
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

България ще предложи на ЕК алтернатива на 40% декарбонизация. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ вицепремиерът Атанас Пеканов по повод обвиненията, че не се прави нищо за запазване на въглищните ни централи.

„Служебният кабинет свърши изключително много работа в последните месеци по редица теми – мога да дам примери. Но от друга страна служебният кабинет е една институция, която в крайна сметка е замислена да действа в някакво ограничено време. Миналата година, когато ме покани президента, сме очертали определени приоритети. Да се отключат всички оперативни програми – отключихме ги и одобриха всички 10 от 10. Да получим първите искани пари по ПВУ – получихме ги, след сериозни преговори с ЕК миналата година. Да се напишат всички закони – написахме ги. Остана един, но той ще бъде финализиран до дни“, отчете той.

Пеканов обясни кога и дали ще вземем следващите милиарди от Брюксел, критикува Костадинов

"Представеният бюджет не е екзотичен - ако не променяме политиките, сметката на държавата ще изглежда по този начин. Оттук насетне парт...

Атанас Петанов подчерта, че колкото и да работи служебното правителство, то достига определени рамки, защото част от решенията са от компетенцията на депутатите. Той подчерта, че в момента не може да се направи нищо повече по ПВУ. „На всеки две седмици разговаряме с ЕК. До къде стигнахме? Решението на парламента казва, че трябва да предоговорим частта за въглищните централи. Първата стъпка беше най-важната – целта за миналата година беше за намаляване на емисиите с 10%. Тя не беше изпълнена от България, защото енергийната ситуация беше такава. За да не ни накажат от ЕК, т.е. да ни вземат част от средствата, ни трябваше да ги убедим, че не е било възможно да постигнем това ограничение през миналата година. Смятам, че тази час я свършихме“, обясни той.

Вицепремиерът е категоричен, че в ПВУ половината пари са за декарбонизация. Според него обаче Брюксел очаква България да посочи какви са целите ѝ в тази посока до 2026 г. „Изпратили сме нови проекти, които трябва да бъдат разгледани от ЕК. Когато постигнем консенсус с тях, процесът ще бъде финализиран“, каза още той. Атанас Пеканов каза още, че ще предложат алтернатива на 40% декарбонизация и вероятно ще успеят да договорят по-малко намаление, като предложат повече ВЕИ-та, по-голяма енергийна ефективност и т.н. „По всичко това се работи и мисля, че министерство на енергетиката се движи много добре“, каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика