"Автомагистрали" ЕАД с договори без конкурс за 4,8 млрд. лв. и над 400 подизпълнители

12238
"Автомагистрали" ЕАД с договори без конкурс за 4,8 млрд. лв. и над 400 подизпълнители
Снимка: "Автомагистрали" ЕАД

Седем са договорите на Агенция „Пътна инфраструктура“ с държавната компания „Автомагистрали“ ЕАД за последните 3 г. чрез т.нар. вътрешно (in-house ) възлагане без конкурс. Тяхната обща стойност е 4,827 млрд. лева. Контрактите на самото дружество пък за доставка на материали и наем на механизация са 405 на брой с партньори – контрагенти, а 60 са договорите му с клиенти. Това става ясно от отговора на регионалния министър Петя Аврамова до група депутати от „БСП за България“.

Три са най-мащабните договори на дружеството, чийто капитал е 100% държавен. Единият е за изграждане на участък от АМ „Хемус“ за сумата от 1,349 млрд. лева с ДДС. Средната цена на километър от този обект е 10 млн. лева.  Другият също е за доизграждане на АМ „Хемус“ с три участъка на обща стойност почти 1,4 млрд. лв. като средната цена на километър тук е 15,5 млн. лева.  Третият е за модернизация на пътя Видин-Ботевград в пет участъка. Стойността му е 1,83 млрд. лева и средна цена на километър – 16,5 млн. лева.  

Дружеството има също така договори за зимно и аварийно поддържане на автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“, за укрепване на 74 обекта от републиканската пътна мрежа, засегнати от геодинамични процеси, последният от които е за 569,6 млн. лева.

„В заключение искам да отбележа, че „Автомагистрали“ ЕАД е търговско дружество със 100% участие на държавата в капитала. Екипът му успешно се справя с дейностите по планиране, проектиране и изграждане както на нови пътни участъци, така и е поддръжката и ремонта на съществуващите“, е посочила министър Аврамова.

В отчета на дружеството за първото полугодие на тази година се сочи, че то е с положителен резултат и отчита печалба след облагане с данъци в размер на 1,054 млрд лева. За шестте месеца то е реализирало нетни приходи от продажби в размер на 19,8 млн. лева, основно от поддържане на автомагистрали и съоръжения. Разходите му за оперативна дейност са в размер на 68,365 млн. лева.

Съществен дял от разходите му – 42,4 млн. лв., са за СМР и основни материали за ремонт на съоръжения, 12,169 млн. лв. - за поддръжка и ремонт на автомагистрали, 1,764 млн. лв. за наета механизация и 1,623 млн. лв. за охрана на автомагистрали.

Заради новите мащабни поръчки преструктурираха „Автомагистрали“ ЕАД 

Заради новите мащабни поръчки държавната фирма „Автомагистрали“ ЕАД е била преструктурирана в последните месеци на предходн...

Брутната печалба за първото шестмесечие, сравнено със същия период на миналата година е нараснала с над 40%, а нетните приходи от продажби – с повече от 51%.   

В сайта на дружеството са публикувани месечните възнаграждения на членовете на Съвета на директорите: Стоян Беличев - изпълнителен директор - 10 980 лв.; Александър Филев- председател на Съвета на директорите - 3660 лв.; Иван Коларов - член на Съвета на директорите - 3660 лв.

Справка в Камарата на строителите сочи, че за 2017-та година то е имало 228 души персонал, година по-късно той е увеличен на 293, а за миналата година дружеството е вече с 355-членен персонал.

В актуализацията на тазгодишния бюджет е записано, че се осигуряват допълнително 765,7 млн. лв. за пътища. От тях 49,5 млн. лева – за неотложни укрепителни дейности по 74 свлачища; 368 млн. лв. за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа; 137,4 млн. лв. за АМ „Струма“; 204,3 млн. лв. за ремонтни дейности по автомагистралите „Хемус“ „Тракия“, „Люлин“ и „Струма“. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика