Бизнесът климатът през март се подобрява в строителството, влошава се в търговията и услугите

591
Бизнесът климатът през март се подобрява в строителството, влошава се в търговията и услугите
Снимка: iStock/Guliver

През март 2022 г. бизнес климатът в страната остава на равнището през февруари, като отслабване на бизнес климата се отчита в промишлеността, търговията на дребно и в сектора на услугите, а в строителство се наблюдават подобрение. Това показват резултати от последното проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата през март остава на нивото от февруари, когато нарасна с 1,4 пункта, като за пореден месец от началото на годината показателят на стопанската конюнктура се задържа над неговото дългосрочно осреднено ниво.

България твърдо най-бедна в ЕС, вече е далеч и от предпоследния

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, намалява през март с 0,8% след нарастване с 1,3 пункта месец по-рано, като последната анкета на НСИ отчита влошаване на очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятия през следващите шест месец. По-резервирани са и техните прогнози за производствената активност през следващите три месеца.

Основни фактори, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и недостига на работна сила, макар, че през март се наблюдава понижение на тяхното негативно влияние.

Общо 14% от мениджърите предвиждат повишаване на продажните цени в промишлеността през следващите три месеца.

През март 2023 г. показателят "бизнес климат в строителството" пък нараства с 4,0 пункта след повишение с 1,0 през февруари, като се подобряват оценките и очакванията на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията им. Очакванията им за строителната активност през следващите три месеца остават оптимистични, като последното проучване на НСИ регистрира и увеличение на получените нови строителни поръчки през март.

Основният проблем за развитието на дейността в отрасъла е несигурната икономическа среда, посочена от 74,7% от предприятията, следван от цените на материалите и недостига на работна сила.

Общо 31,7% от строителните мениджъри предвиждат повишаване на продажните цени през следващите три месеца.

През март съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" спада с 1,3 пункта спрямо февруари, когато отбеляза стабилизация, като влошаването се дължи на изместване на оценките и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятия от "добри" към "задоволително". Прогнозите им относно обема на продажбите през последните три месеца и на очакванията им за следващите три месеца обаче са позитивни, отчита бизнес проучването на НСИ.

Бизнес климатът у нас се подобрява във всички сектори

Очакванията на представителите на българския бизнес за развитието на техните предприятия през идните месеци се подобряват през ноемри в...

Според търговците на дребно основната пречка за развитието на дейността в сектора е свързана с несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в бранша и недостатъчното търсен.

Спрямо февруари нараства делът на търговците на дребно, които прогнозират продажните цени да се увеличат през следващите три месеца.

Съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" се понижава през март с 1,3 пункта спрямо февруари, когато отчете ръст с 3,1 пункта, като влошаването е в резултат на по-неблагоприятните оценките на мениджърите относно настоящото бизнес състояние в сектора. По-резервирани са и мненията им за настоящото търсене на услуги, но при подобрение на очакваният им за следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда продължава да ограничава в най-голяма степен развитието на бизнеса в този сектор, следвана от конкуренцията в бранша и недостиг на работна сила, въпреки че през последния месец се наблюдава намаление на тяхното въздействие.

По отношение на продажните цени в сектора на услугите, 15,5% от мениджърите очакват повишение на продажбите цени в сектора през следващите три месеца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Пристига първото ядрено гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com