БНБ: Три банки ще трябва да увеличат капиталовите си буфери

7894
БНБ: Три банки ще трябва да увеличат капиталовите си буфери
Снимка: БГНЕС

Българската народна банка (БНБ) публикува доклада с индивидуални банкови данни за резултатите от Прегледа на качеството на активите (ПКА) и стрес теста на българската банкова система, предоставени от независимите консултанти и обобщени от международната консултантска компания "Делойт".

Според него три банки имат нужда от допълнителни буфери. От най-голяма финансова инжекция ще има нужда Първа инвестиционна банка (ПИБ) – 205.7 млн. лв., следвана от "Инвестбанк" – 33 млн. лв., и Търговска банка "Виктория" – 3 млн. лв.

От доклада става ясно още, че ПИБ ще трябва да намали и високия брой на рисковите си инвестиции, които към момента възлизат на 6 млрд и 356 млн. лв. при 8 млрд и 885 млн лв общо активи. Банката ще трябва да забърза и процеса по продажба на активи, придобити като обезпечение, за да увеличи капиталовия си буфер. Крайният срок за постигане на необходимото равнище на буфера е април 2017 г.

Българската "Инвестабанк" пък се нуждае от подкрепа на акционерите и увеличаване на капитала с 20 млн. лв. Банката също ще трябва да намали рисковите експозиции, равняващи се на 1.2 млрд лв. от общо 1.9 млрд лв активи. Препоръка към "Инвестбанк" е и съкращаването на административните разходи, които възлизат на цели 55%, сочи докладът.

След стрес тестовете: Някои банки ще трябва да се погрижат за капиталовите си буфери

Банките в страната са стабилни, но някои от тях ще трябва да вземат мерки за увеличаване на капиталовите буфери и намаляване на рискови...

Стрес тестът обхвана всичките 22 банки, лицензирани от БНБ, с изключение на 6-те клона на чуждестранни банки, функциониращи в България.

Прегледът на качеството на активите включваше 9 работни блока и се проведе в периода 15 февруари - 30 юни 2016 г. Обект на прегледа бяха активи на обща стойност 84.2 милиарда лева към 31 декември 2015 г., или 96% от банковата система. Прегледани бяха над 3 400 индивидуални кредитни досиета, чиято равностойност е 21.6 милиарда лева или 75% от портфейлите корпоративни кредити и големите кредити за малки и средни предприятия на банките, пише в изготвения от БНБ доклад.

Прегледът на качеството на активите отчита необходимост от корекции в отчетната стойност на банковите активи в общ размер от 665 милиона лева, или 1.3% от рисково-претеглените активи. Оценката на счетоводното въздействие на тези корекции с цел отразяването им във финансовите отчети на банките за 2016 г., следва да отчете нетния приход и обезценките в банките към 30 юни 2016 г., както и всички свързани с капитала развития и мерки през цялата година. Тези корекции следва да бъдат потвърдени от одиторска проверка в съответствие със счетоводните принципи на Международните стандарти за финансово отчитане, припомнят от БНБ.

Пълният доклад на централната банка можете да видите тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика