Борисов разпореди проверка на обществените поръчки на министерствата, има нови спрени

3434
Борисов разпореди проверка на обществените поръчки на министерствата, има нови спрени
Снимка: БГНЕС

Пълна проверка на всички обществени поръчки в министерствата. За това е разпоредил министър-председателят Бойко Борисов, става ясно от стенограмата от заседанието на Министерски съвет.

Проверките ще се направят от инспекторатите в съответните министерства. Борисов заявява, че иска да бъде информиран веднага и при най-малкото съмнение за нередност.

Борисов: Не приемам правителството да се обвързва с твърдения, че помага на олигархията

Не мога да приема правителството да бъде обвързвано с твърдения, че помага на някой олигарх. Като правителство не можем да си позволим ...

"И тук да ви уведомя да знаете, днес съм издал заповед всички инспекторати, които проверяват дейността на министерствата, да направят пълни проверки на обществените поръчки във всяко едно министерство – как са провеждани, спазвани ли са процедурите", казва Борисов на министрите.

"Искам пълна прозрачност, да бъде изчистено всякакво съмнение относно публичните пари. В обществото не трябва да остава и сянка на съмнение, че някой се облагодетелства за сметка на държавата", твърди премиерът.

"Затова се обръщам към всеки един от вас – знаете какви процедури вървят в министерствата ви. И при най-малко съмнение за нередности, искам да ме сигнализирате. Доверието трудно се гради, лесно се губи. Няма да допусна заради финансовия интерес на този или онзи да се дестабилизира държавата", казва Бойко Борисов.

Миналата седмица правителството спря редица големи обществени поръчки, сред които изграждането на две отсечки от автомагистрала "Хемус", издаването на новите български документи и поръчката за горските пътища на "Водстрой 98", свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Бойко грабна метла да се бори с корупцията

"Благодаря на дамите за символния подарък, който получих тази нощ на летището", написа в профила си във Facebook министър-председателят...

Същевременно от сайта на Агенцията за обществени поръчки се вижда, че има още прекратени процедури по обществени поръчки. Спряна е тази за проектирането и строителство на отсечка от автомагистрала "Струма" преди Кресненското дефиле - Лот 3.1 Тунел "Железница". Стойността без ДДС е 250 млн. лв. Предмет на поръчката е изграждането на подучастък Лот 3.1 Тунел "Железница" от км 366+000 до км 370+460, включващ тунел, с обща дължина около 4,46 км, от които 2 км тунелна част и 2,46 км открит път. За тази поръчка крайният срок за подаване на офертите е утре, 25 февруари 2016 г.

Като мотив за спиране на поръчката Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП) посочва "Действие/бездействие на възложителя". Информацията за спряната поръчка е изпратена в понеделник тази седмица, 22 февруари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика