Бумът в кредитирането надува цените на жилищата

3093
Бумът в кредитирането надува цените на жилищата
Снимка: iStock

Въпреки предупрежденията на БНБ за рисковете от ускореното кредитиране търговските банки продължават усилено да отпускат финансиране на домакинствата. Рекорден ръст на жилищните кредити е отчетен през първите месеци на годината. Новоотпуснатите жилищни заеми през февруари са за 746.5 млн. лв., което е 50% повече от февруари миналата година, съобщи в. "Сега".

Потребителските заеми също са с двуцифрен растеж. През февруари домакинства са изтеглили заеми за 816.4 млн. на домакинствата, което е с 26% повече отпреди година. Този ръст също донякъде се свързва със закупуването на жилища - много често ипотеката върви и с потребителски заем за допълване на необходимата сума, за довършителни строителни работи, за ремонт и обзавеждане.

ОЩЕ: БНБ с официални данни за печалбата на банките у нас

Ниските лихви са основна причина за огромното търсене на жилищни кредити. През февруари средният лихвен процент по ипотечните заеми се понижи с 0.03 пункта до 2.54%. За сравнение, рекордното дъно отчетено от БНБ, бе през септември 2022 г. – 2.47%.

Интересът на потребителите към ипотечни кредити за закупуване на жилища се поддържа и от политиката на големите банки да държат депозитите на нулеви лихви. Така хората търсят начини да инвестират спестяванията си в нещо, което им носи доходност. От своя страна, бумът в кредитирането и малкото алтернативи за инвестиране на свободните пари надуват цените на жилищата през последните години.

Предупреждение за рискове

Ден след като публикува данните за кредитите през февруари Управителният съвет на БНБ отправи поредно предупреждение към търговските банки и реши нивото на антицикличния капиталов буфер заради потенциални рискови експозиции да остане 2% и през второто тримесечие на 2025 г. БНБ вече три пъти от 2022 г. повишава нивото на този буфер (през 2021 г. той беше 1%), като целта на мярката е да бъде засилена устойчивостта на банковата система.

"Продължителните периоди на висока кредитна активност създават предпоставки за увеличение на задлъжнелостта и акумулиране на кредитен риск в банковата система, което може да доведе до нарастване на необслужваните кредити и на разходите за обезценки при неблагоприятни тенденции в икономическата среда", се казва в позиция на БНБ.

ОЩЕ: Ипотечните кредити растат с двуцифрен процент

От централната банка очакват в следващите месеци затягането на монетарните условия в еврозоната да се пренесе и върху лихвените проценти у нас, макар и само частично. Влияние за повишение на лихвите се очаква да окаже и започнатият процес на увеличение на минималните задължителни резерви, който БНБ предприе от средата на 2023 г. Въпреки това в краткосрочен план вероятността да се материализира кредитният риск остава значителна, предупреждава централната банка.

Недостатъчно мерки

Според икономиста Георги Ангелов този експлозивен растеж на жилищните кредити е много притеснителен.

"Това е не е просто експлозивен растеж на жилищните кредити, но и продължаващо рязко ускорение на растежа. Няма никаква връзка с реалната икономика и с нормалното развитие на жилищния и строителни пазар. С две думи, балонът се надува и ако това наливане на пари на имотния пазар продължи, нещата няма да свършат добре“, коментира икономистът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Новите блокове на АЕЦ "Козлодуй": Свършеното досега

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика