Бумът в продажбите на компютри приключва заради войната и влошаването на икономиката

3689
Бумът в продажбите на компютри приключва заради войната и влошаването на икономиката
Снимка: iStock

Бумът в продажбите на настолни компютри (PC) от периода на пандемията приключва и това, съвсем естествено засяга както производителите на персонални компютри, така и технологичните гиганти, произвеждащи чипове. Индустрията, подобно на много други е повлияна от инфлацията, войната в Украйна и проблемите във веригите за доставки.

Пазарът на персонални компютри отчиташе спад в предходни години преди да достигне до нов сериозен ръст по време на пандемията. Сега обаче предстои поредното предизвикателство, пред което се изправят производителите в бранша.

„Перфектна буря от геополитически сътресения, висока инфлация, валутни колебания и проблеми във веригите за доставки понижиха бизнес и потребителското търсене на устройства по целия свят и се очаква да удари най-силно на пазара на компютри през 2022 година.“, казва Ранджит Атвал, старши анализатор във компанията за технологични изследвания Gartner.

Марк Зукърбърг към служителите си: Някои от вас навярно не трябва да са тук

Марк Зукърбърг отправи сериозно предупреждение към служителите на Meta Platforms Inc., посочвайки, че компанията е изправена пред един ...

Спадът в пазара за персонални компютри, от своя страна, ще удари производителите на чипове, сред които са компании като Intel, AMD, Nvidia и Qualcomm. Всички те са силно зависими както от продажбите за потребители, така и от бизнес продажбите, предава Yahoo Finance.

Продажбите на компютри намаляват, но производителите запазват спокойствието си

Рано или късно, всеки период на възход приключва. Същото важи и за края на ерата на бума в продажбите на компютри. COVID принуди хората да закупуват повече лаптопи, настолни компютри и други устройства, за да работят и учат от домовете си. Преди пандемията хората все повече използваха своите смартфони като основни технологични устройства.

Работата от дома обаче показа на потребителите, че съставянето на отчети и боравенето с таблици е невъзможно да се извършва на малък екран. Тогава милиони надомни работници се обърнаха към персоналните компютри.

Резултатът бе 342 млн. закупени компютърни устройства през 2021 г, спрямо 309,1 млн. през 2020 г., което представлява увеличение от 10,6%. Gartner обаче очаква продажбите да спаднат до 310 млн. устройства през 2022 година, което е разлика от 9,5% спрямо миналата година.

Изследователската компания прогнозира доставките на настолни компютри да спаднат с 13,1% на годишна база, а тези на компютри за бизнеса - със 7,2%.

Бил Гейтс: Криптовалутите и NFT са базирани на теорията на глупаците

Милиардерът и съосновател на Microsoft Бил Гейтс изглежда не е голям почитател на криптовалутите и незаменимите токени (NFT)....

Въпреки това, производителите на компютри остават спокойни. Dell, например, дори отчита рекордни приходи за първото тримесечие на тази година, като продажбите на персонални компютри за потребители възлизат на 12 млрд. долара.

Gartner обаче посочва, че глобалните продажби на персонални компютри са спаднали с 6,8% през първото тримесечие на 2022 година.

Търговците също се притесняват, че инфлацията ще намали продажбите. Акциите на HP са паднали със 17% от началото на годината към вторник, а акциите на Dell отбелязаха още по-сериозен спад от 23% на годишна база.

Акциите на производителите на чипове поевтиняват

Спадът в продажбите на персонални компютри, съвсем естествено, означава и спад в продажбите на чипове. Intel и Nvidia, например, се въздържат от наемането на нови служители, тъй като намаляващите продажби на компютри, дължащи се на растящите инфлация и лихвени проценти, оказват своето неизбежно влияние върху компаниите-производители на чипове.

Акциите на Intel са спаднали с 29% от началото на годината към вторник, докато тези на Nvidia са надолу с 49%. Производителят не се бори само с притеснителните данни за продажбите на компютри и чипове, но и отчита спад в продажбите на видеокарти на фона на падането на цените на криптовалутите.

Цената на биткойн се срина с 5 000 долара, пазарът на криптовалути падна под 1 трилион долара

Биткойн се срина през уикенда и това повлече целия пазар за криптовалути надолу. Според анализатори това се дължи на спада в ценат...

Акциите на производителя на компютри и графични процесори AMD пък са паднали с цели 47%, а тези на Qualcomm са отбелязали спад с 31% от началото на годината.

Въпреки очаквания удар по производителите на чипове, спадът може да има и положителна страна и може да послужи като оправдание за продължаващия недостиг на чипове.

Главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер бе посочил, че недостиг няма да се наблюдава след 2024 г., а намалението в продажбите на персонални компютри може наистина да помогне за справянето с този проблем.

И все пак, производството на персонални компютри и чипове, подобно на много други бизнеси, не можа да избегне примката на икономическото влошаване.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com