Българите купуват най-много телевизори и смарт телефони

2693
Българите купуват най-много телевизори и смарт телефони
Снимка: iStock/Guliver

Със стоков кредит купуваме по скъпи телевизори и по-евтини смартфони, сочи проучването "Топ 10 на изплащане" за първата половина на 2021 г.

Според резултатите от него бумът в покупките на по-качествени и с по-високи технологични възможности телевизори телевизори се дължи отчасти и на завършилото наскоро Европейското първенство по футбол - българските фенове на футбола искаха да гледат мачовете на по-големи екрани със страхотно качество на картината, предава "Монитор".

Най-популярният телевизор е по-скъп с 23% и достигна средна цена от 750-800 лева, докато година по-рано струваше 600-650 лева.

Смартфони те продължават да са номер едно при уредите на изплащане, но през 2021 г. сме готови да платим 2-3 пъти по-малко от миналата година - 600-650 лв., срещу 1550-1600 през миналата.

В пандемията хората преструктурираха семейните си бюджети и парите, спестени от ресторанти или почивки бяха инвестирани в по-скъпи и по-висок клас стоки за повишаване на комфорта в дома. Например, през първата половина на 2021 година, най-търсеното обзавеждане за спалня струваше 800-850 лева, което е с 30% по-високо в сравнение с периода януари-юни 2020 година. През първите 6 месеца на 2021 година хората инвестираха повече пари в повишаване на жизнения си комфорт. Пет от десетте най-търсени стоки са с по-високи средни цени. Това са телевизорите, лаптопите, обзавеждането за спалня, матраците и климатиците. Средната сена на комплект от обзавеждане за спалня и матрак нарасна с 29% до 1250 лева. Купувачите на уреди със стоков кредит повишаваха комфорта си и с по-модерни климатици. С това се обяснява и ръстът на средната цена на тези уреди с 12% до 1050-1100 лева и изкачването им в класацията от 10-а на 7-а позиция.

Всички онлайн покупки ще се облагат с ДДС

От 1 юли влизaт в cилa нoви ДДC пpaвилa в Eвpoпeйcĸия cъюз, които улecнявaт изпълнението на cъщecтвувaщитe зaдължeния, свързани c ДДC и...

Най-значителен ръст в средните цени на купуваните на кредит продукти е в категория "Преносими компютри". Обяснението за това е в дългия период на „хоум офис“ и дистанционно обучение – хората се нуждаеха от по-мощни машини, с които да изпълняват ежедневните си задачи и да останат свързани с колегите си. Затова и средната цена на лаптопите нарасна с 35,7% и през първите 6 месеца сме били готови да купим на кредит лаптоп за 900-950 лева, докато година - само 650-700 лева.

При пералните, които също са в топ 10 сме готови да дадем по-малко пари – 450-500 лв, отколкото през 2020-та, когато си позволявахме – 590 640 лв., сочат данните на проучването на пазара направено от БНП Париба Лични Финанси

До 2030 година пазарът на доставки с роботи и дронове ще достигне 33 млрд. евро, се прогнозира в доклада "Търговията: Презареждане 2021" на L’Echangeur - центърът за технологични и маркетингови иновации на банката. Според проучване на "Евромонитор", цитирано в доклада, за 55% от потребителите роботизираната доставка не би трябвало да отнема повече от два часа, докато към момента само 19% от ритейлърите могат да доставят стоките за по-малко от 48 часа.

Друга промяна ще бъде движена от усилията за по-екологично потребление, което се отнася за опаковките и веригите на доставка. Старт-ъп наречен “Repack” вече предлага , след като пратката е достигнала крайната си дестинация, куриерът да вземе опаковката и безплатно да я върне към онлайн търговеца за рециклиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Икономическите и потребителските нагласи в България и в ЕС промениха посоката

Започват масови уволнения във въглищния регион на Стара Загора

Къде в Европа жилищата са най-скъпи и колко са готови да плащат хората?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика