Българският бизнес се нуждае от близо 240 000 работници и специалисти

1378
Българският бизнес се нуждае от близо 240 000 работници и специалисти
Снимка: iStock

Увеличават се работодателите, които имат намерение да търсят нов персонал през следващите 6 месеца. Това сочи първото за 2022 г. проучване на потребностите на работодателите от работна сила на Агенция по заетостта, което се проведе в периода февруари – март на настоящата година.

Изследването се организира съвместно с Комисиите по заетост към Областните съвети за развитие в 28-те области в страната. То е национално представително и е направено чрез анкети сред статистическа извадка от работодатели, представляваща 378 752 активни предприятия в страната, съобщават от Агенцията по заетостта чрез официалния си сайт.

Българският бизнес може да осигури работа на 200 000 украинци

Работодателите у нас могат да предоставят до 200 000 работни места на украинските граждани, които търсят убежище от войната в България....

Резултатите от изследването показват, че 60 842 фирми ще търсят нов персонал през следващите 6 месеца. В сравнение с допитването през февруари-март 2021 г. техният брой се е увеличил с 2 620 или с 4,5%. Бизнесът заявява нужда от 239 339 работници и специалисти с умения в различни професионални направления.

През следващите 12 месеца работодателите ще търсят 128 789 специалисти с квалификация, придобита в системата на средното професионално образование и професионалното обучение. Най-търсени ще са сервитьор-барман, готвач, машинен оператор, шивач, строител, строител-монтажник, заварчик, оперативен счетоводител, електротехник, касиер и други.

От други 62 905 специалисти с правоспособност или с висше образование ще се нуждае българският бизнес. Сред тях най-търсени са шофьори, медицински сестра, учители и лекари. В сравнение с предходната година броят на търсените висшисти е нараснал с 6 300 или с 11,1%. Проучването показва, че 47 645 работници без специалност ще са нужни в различните сектори на икономиката през следващите 12 месеца. Спрямо година по-рано техният брой се понижава с 8 100 или с 14,5%.

Затруднения при осигуряване на кадри срещат 70,7% от работодателите в страната. На годишна база техният дял се увеличава с 2,3 процентни пункта. Най-сериозни затруднения работодателите срещат при намиране на продавач-консултанти, готвачи, шивачи, машинни оператори, програмисти. За сравнение преди година е имало най-голям недостиг на машинни оператори, оперативни счетоводители, помощник-възпитатели, заварчици и електромонтьори.

Нова COVID вълна ще повлияе на заетостта

Нова вълна на COVID-19 ще повлияе на работодателите, сочи изследването на Агенция по заетостта. 19,4% от тези,които са възнамерявали да наемат персонал, изцяло ще преустановят търсенето, или това са 11 800 предприятия. Най-силно негативно влияние върху намерението за наемане на нов персонал при нова пандемия ще се усети в секторите търговия, хотелиерство и ресторантьорство, където 1/3 от фирмите ще се откажат да търсят персонал. 50,5% от тях обаче, или повече от половината, няма да се повлияят от появата на нова COVID-19 вълна – това са близо 31 000 фирми. При въвеждане на нови ограничителни мерки за бизнеса най-засегнати ще се окажат нискоквалифицираните работници. При такъв сценарий работодателите се очаква да се откажат от плановете си да наемат малко над 10 000 работници с такава квалификация. Близо 5 000 работни места за квалифицирани специалисти със средно и висше образование също ще останат необявени при наличие на нова пандемична вълна.

Колко украинци ще останат да работят и живеят у нас?

Украинските граждани, потърсили закрила в България заради нападението на Русия, ще окажат влияние на пазара на труда през идните години...

Най-предпочитаната форма за държавна подкрепа за запазване на заетостта сред работодателите при COVID-19 ограничителни мерки остава „80 на 20” – изразена в 33,7% от анкетираните, следвана от „60 на 40” – в 14,5% от случаите. Само 3,4% от работодателите, които са възнамерявали да наемат персонал, ще се откажат от това си намерение, независимо каква държавна помощ им се предлага.

Според проучването в средносрочен план, т.е. в близките 3 до 5 години, търсените специалисти с висше образование ще бъдат 173 784 души или 7,6% от наетите по трудово и служебно правоотношение в края на месец март 2022 г. Трите най-търсени професионални направления ще бъдат Педагогика, Икономика и Електротехника, електроника и автоматика. През следващите 3 до 5 години българският бизнес ще се нуждае и от 208 964 специалисти със средно образование. Спрямо февруари 2021 г. търсенето е намаляло с близо 33 500 или с 13,8%. Най-необходими ще са специалистите в търговията на едро и дребно, строителството, производствените технологии – текстил, облекло, обувки и кожи, машиностроенето, металообработването и металургията и други.

Къде се търсят най-много служители

София-град остава областта, където ще се очаква да бъдат наемани най-много работници и специалисти – 67 064, което е 28% от всички заявени в страната потребности. В 12 области работодателите са заявили, че ще се нуждаят от повече кадри спрямо година по-рано. Това са областите София-град, Варна, Добрич, Софийска област, Русе и Плевен и др. Най-слабо е търсенето в област Бургас, Пловдив, Търговище, Хасково и Ловеч и др.

В проучването на потребностите на работодателите са обхванати пропорционално предприятия с различна численост – от микропредприятия, с по-малко от 10 души персонал, до големи предприятия с над 250 души. Според икономическата дейност най-голям е делът на анкетираните предприятия от сектор „Търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство” (34,3%), следват предприятията в сектор „Държавно управление, образование, хуманитарно здравеопазване” с 16,1% представителност, а на трето място е сектор „Индустрия” с 14,4%.

Проучването на потребностите от работна сила се провежда от Агенция по заетостта два пъти в годината, за да се набира и анализира актуална информация относно професиите, компетенциите, знанията и уменията на търсените от работодателите кадри и да се планират мерки за организиране на тяхната професионална подготовка.

Близо 20% от работещите у нас са в предпенсионна възраст

Близо 20% от заетите в българската икономика са лица на възраст между 55 и 64 години, сочат данните на Националния статистически инстит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика