Българският пазар на нови автомобили трети по ръст в Европа

4178
Българският пазар на нови автомобили трети по ръст в Европа
Снимка: iStock

Продажбите на нови автомобили в Европа продължават да намаляват в резултат на нарушените вериги за доставки и последствията от войната в Украйна. В същото време, българският пазар на нови коли демонстрира обратната тенденция, като дори се нарежда на трето място по ръст в Европейския съюз за първото тримесечие на тази година.

Регистрациите на нови автомобили от първи собственик в ЕС намаляват с 12.3% на годишна база през първите три месеца на годината до общо 2.245 млн. броя, сочат данните на Асоциация на европейските производители на автомобили (ACEA). Конкретно през месец март, понижението достига 20.5% спрямо същия месец на предходната годна до общо 844 187 броя продадени нови коли.

Продажбите на нови коли в Европа паднаха до историческо дъно, докато в България се отчита ръст

Продажбите на нови коли в Европейския съюз продължават да намаляват, като основна причина за това е недостигът на полупроводникови чипо...

Българският пазар на нови автомобили, който е един от най-малките в ЕС, отчита повишение на фона на общия спад. Регистрациите на нови коли от първи собственик у нас нарастват с 19.5% на годишна база през първото тримесечие на тази година до общо 6 674 броя. Това отрежда на страната ни трето място по ръст на продажбите в целия ЕС. Пред България се нареждат единствено Румъния (+39.6% до близо 29 хил. броя) и Словакия (+24.8% до 19.2 хил. броя).

Конкретно през месец март в България са отчетени 2 697 броя регистрации на нови автомобили от първи собственик. Това представлява ръст от 25.2% спрямо същия месец на предходната 2021 година, което отново отрежда на родния пазар трета позиция по ръст в ЕС.

Първите две места се заемат от Ирландия (+40.4% до 12.9 хил. броя) и Румъния (+40.2% до малко над 11 хил. броя).

Кои коли са освободени от данък МПС?

Обяснение за третата позиция на българския пазар в ЕС по ръст в регистрациите на нови коли може да се търси в ниската база. Така, докато големите пазари изпитват сериозен спад в продажбите заради икономическата несигурност и проблемите на автомобилните производители в резултат на прекъснатите вериги за доставки, по-малки пазари, като българския, изглежда остават не толкова засегнати.

Колко нови коли купиха българите през миналата година?

Миналата година бе тежка за автомобилния пазар в Европа. Въпреки ниската база през 2020 година, продажбите на нови коли отчитат спад от...

През първото тримесечие на тази година само четири държави отчитат по-нисък брой продадени нови коли от България. Това са Кипър (3 059 броя), Естония (5191), Латвия (3680) и Литва (6503).

През първите три месеца на тази година увеличение в регистрациите на нови автомобили се отчита само в седем страни от ЕС.

Най-много нови коли през разглеждания период са продадени в Германия (625.9 хил. броя, спад от 4.6%), Франция (365.3 хил. броя, спад от 17.3%) и Италия (338.2 хил. броя, спад от 24.4%). Именно в Италия се отчита най-високият спад на годишна база през първото тримесечие.

По производители, Volkswagen заема първото място по най-висок брой регистрирани нови коли през тримесечието – общо 552.4 хил. броя (спад от 15.6% на годишна база). Втора позиция се заема от марките част от групата на Stellantis (459.6 хи. Броя, спад от 23.9%), а третото място остава за Renault Group (224.9 хил. броя, спад от 8.1%).

Още: Покупката на кола втора ръка става все по-трудно начинание

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com